"Am demarat astăzi procedurile de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber. Primul pas îl constituie depunerea cererii de revocare pe care o semnează liderul de grup al PNL de la Senat şi subsemnatul, în calitate de lider de grup de la Camera Deputaţilor. Cererea de revocare a fost depusă astăzi la Biroul permanent şi în principiu are două capete de acuzare. Primul capăt de acuzare este cel referitor la conflictul de interese în care se găseşte doamna Renate Weber - un slujbaş al statului şi al poporului ar trebui să fie care acţionează împotriva poporului şi împotriva statului. Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituţională a României, îşi protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului, iar al doilea capăt de acuzare în solicitarea noastră de revocare este depăşirea mandatului constituţional prin instituirea mecanismului de tortură pe spitalele COVID şi sunt detaliate cele două aspecte. Sesizarea are şi un caracter juridic destul de pronunţat", a declarat deputatul PNL Florin Roman, înainte de şedinţa BEx a partidului.
PNL susține că Renate Weber a încălcat și articolul 72 din Constituție privind conflictul de interese și îi acuză pe social-democrați că ,,fac scut” în jurul său.
"Am observat că PSD sau o parte din PSD face scut în jurul doamnei Weber. Eu cred că acea parte din PSD care face scut în jurul doamnei Renate Weber va trebui să explice în zilele următoare, mai ales că se apropie două campanii electorale, cea de la locale şi cea de la parlamentare, cum se face că 5 milioane de români care au muncit 30-40 de ani şi primesc o pensie pe contributivitate nu sunt discriminaţi, iar specialii doamnei Renate Weber şi ai PSD sunt bine mersi şi nu are nimeni voie să-i deranjeze nici măcar cu o singură floare”, a precizat Roman, potrivit Agerpres.
Despre demiterea Avocatului Poporului a vorbit recent și premierul Ludovic Orban. Acesta a acuzat-o pe Renate Weber că ,,este avocatul PSD și al celor cu pensii speciale mari”.
,,Renate Weber se comportă ca avocatul celor care au încălcat legea și au pus în pericol sănătatea celorlalți. S-a arătat a fi prietenul PSD, avocatul PSD și acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, de peste 7000 de lei. Nu e vorba de toți cei care s-au pensionat - militari, polițiști, jandarmi, care au pensii de 3500-4500, care au lucrat în operativ. Se arată a fi apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari, cei care au abuzat legislația pensiilor, au profitat de orice portiță și și-au umflat pensiile cu pompa”, a declarat Orban.
Solicitarea de demitere a Avocatului Poporului vine în contextul în care Renate Weber a atacat la CCR legea privind starea de urgență și pe cea referitoare la impozitarea pensiilor speciale.
Într-un comunicat, Renate Weber a transmis că ,,nu comentează solicitarea de revocare din funcție, așteptând derularea procedurii parlamentare”.