Un număr de 18 suceveni au ajuns miercuri la Spitalul Județean de Urgențe Suceava după ce au căzut pe gheață. Totul s-a întâmplat în primele șase ore ale dimineții. După ploile abundente din ultimele ore și temperaturile scăzute, s-a depus un strat de gheață pe carosabil și pe trotuarele din Suceava. În județul Suceava a fost emis miercuri dimineață un Cod galben de ceață densă, chiciură și ghețuș.
Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat că între orele 6.30-12.00 la spital au ajuns 18 pacienți care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au căzut pe gheață cu traumatisme, contuzii sau luxații, potrivit newsbucovina.ro.
Victimele au vârste cuprinse între 15 – 80 de ani și au suferit diferite traumatisme, contuzii sau luxații. Unii dintre pacienți sunt din municipiul Suceava. Mai mulți pacienți au avut nevoie de fixare în atele gipsate sau reducerea luxație, dar în niciun caz nu a fost nevoie de internare.
De vină pentu accidentările oamenilor este fenomenul de ”freezing rain”.
Un martor a filmat momentul în care o femeie în vârstă a alunecat pe gheață și a căzut în zona stației de taxiuri de pe Mărășești, la fel și bărbatul care a vrut să o ajute.
Oamenii au fost victime ale fenomenului de „freezing rain”, ploaie înghețată în orașul Suceava.
Operatorul de salubritate a transmis că a început deszăpezirea orașului la ora 4.00, dar nu a putut să intervină peste tot în mod simultan.
România s-a confruntat ultima oară cu fenomenul meteo de „freezing rain” în decembrie anul trecut. Fenomenul de freezing rain sau „ploaia înghețată” se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. Poate fi metal, plastic sau asfalt.
Atenția oamenilor trebuie să fie foarte mare în timpul acestor fenomene în trafic, și în cazul pietonilor, și în cel al șoferilor, pentru că accidentele și accidentările pot mări numărul celor care se pot alege cu fracturi și entorse și ajung la spital.
De ce apare fenomenul de freezing rain și cum se formează
Freezing rain este de fapt zăpadă, lapoviță sau, mai rar, grindină. Dacă, în cădere, întâlnește un front atmosferic mai cald, se topește și se transformă în ploaie. Dacă ploaia întâlnește în drumul spre sol un al doilea front atmosferic, de data aceasta foarte rece, temperatura apei scade brusc până aproape de îngheț.
Când aceasta ploaie super-rece ajunge pe șosea, trotuare, mașini, pe copaci îngheață pe loc și formează o suprafață de gheață perfect netedă și transparentă, care poate fi greu de detectat.
Este periculos și șofatul în astfel de condiții, pentru că freezing rain creează pe carosabil o pojghiță de gheață. În cazuri extreme, freezing rain poate bloca nu numai traficul rutier sau cel aerian, dar și circulația trenurilor și a tramvaielor.
În același timp, pericolul nu trece chiar dacă autoritățile iau măsuri pentru curățare și dezghețarea carosabilului, pentru că nisipul și substanțele folosite sunt îndepărtate de gheața care se topește, formându-se astfel un alt strat de gheață.