În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Printre substanţele active se regăsesc substanţele amare, acidul acetic, taninul şi cineolul, substanţele minerale, care atribuie florii virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 100 de boli.
Preparatele obținute din această plantă (infuzia şi tinctura) sunt de mare ajutor sănătăţii datorita proprietăţilor sale sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice şi sudorifice.
De asemenea, reduce inflamaţiile şi grăbeşte procesul de cicatrizare a rănilor. O cană de infuzie preparată dintr-un amestec de plante (pe lângă flori miraculoase, se vor adăuga flori de tei, de sulfină şi de captalan – câte o linguriţă din fiecare) este recomandată de două ori pe zi, persoanelor depresive.
Există chiar dovezi ştiinţifice că uleiul eteric extras din această plantă poate juca un rol important în tratarea cancerului.
Iată care este aportul acestei plante, în beneficiul sănătăţii noastre, nu înainte de a-i afla însă numele. Este vorba despre lavandă (sau levănțică).
Levănţica este planta de care ai nevoie în caz de încordare, agitaţie, anxietate sau depresie. Cercetătorii au descoperit că levănţica favorizează tipul de unde cerebrale asociate cu relaxarea.
Sursa: doctorulzilei.ro