Datorită importanţei deosebite a acestui organ, bolile ficatului trebuie tratate cu multă seriozitate, chiar dacă acest organ are o mare putere de regenerare.
Un stil de viață sănătos fără stres, fumat, alcool, alimente ultraprocesate, grăsimi şi prăjeli vă ajută să vă mențineți fiatul sănătos. În plus, vă puteți ajuta și de plante pentru a combate bolile hepatice.
Anghinarea (Cynara scolymus), pe lângă faptul că este un excelent tonic hepatic, are darul de a ajuta ficatul să-şi recapete structura normală, un lucru vital mai ales pentru pacienţii care au ciroză în faze avansate.
Rostopasca (Chellidonium majus) este una dintre plantele intens folosite pentru prepararea medicamentelor contra afecţiunilor hepatice. Este recunoscută în fitoterapie pentru proprietăţile sale antivirale, drenoare şi regenerative ale celulei hepatice, fiind eficientă în toate tipurile de hepatită.
Armurariul (Sylibum marianum):este unul dintre cele mai bune hepatoprotectoare, deoarece conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul, împiedică depunerea grăsimilor în ficat şi ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism (din alcool, tutun, alimentaţia nesănătoasă). De asemenea, cercetările arată că silimarina este foarte utilă persoanelor care au probeleme cu colesterolul, reducând nivelul acestuia şi al trigliceridelor.
Aloe vera este o plantă renumită pentru proprietăţile sale curative, iar efectele maceratului sunt multiple, printre care: antitumoral, hepatoprotector, imunostimulant, antioxidant şi antidiabetic.
Păpădia: frunzele și rădăcinile păpădiei curăță ficatul. Foarte eficientă este infuzia, pe care o obții din 2 lingurițe de plantă uscată și 250 ml de apă. După ce amestecul a dat în clocot, lași preparatul la infuzat, 10 minute. Strecori și bei de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale, scrie doctorulzilei.ro.