Desi chimenul negru este menționat atât în Biblie, cât și în Coran, acest nu a fost cercetat minuțios cu adevărat până acum 40 de ani. Semințele de chimen negru erau considerate și de egiptenii din antichitate drept un elixir, întrucât au fost găsite și în mormântul lui Tutankamon.
În cultura araba, chimenul este supranumit "sămânță binecuvântării" și se crede că însuși profetul islamic Mahomed a spus că semințele de chimen negru "sunt un remediu pentru toate bolile, mai puțin pentru moarte.
După ce au studiat în amănunt această plantă îndelung pomenită în texte sacre și tratate antice de specialitate, cercetătorii au ajuns la concluzia că motivul puterilor miraculoase ale chimenului negru poate fi complexa structură chimică a semințelor. Aceste mici semințe conțin peste 100 de compuși chimici diferiți, inclusiv un aport considerabil de acizi grași esențiali. A fost declarat cel mai bun remediu natural, atunci când este folosit în tulburări autoimune, atunci când pacienții au dureri mari fiindcă propriul sistem imunitar le este potrivnic.
Deși cel mai frecvent este utilizat uleiul de chimen, semințele ușor picante pot fi folosite cu succes în bucătărie, în produse pe baza de orez, de patiserie și în brânzeturi mediteraneene. Combinat cu usturoiul, chimenul negru sprijină sistemul imunitar și nu îi mai permite dezechilibre, nu mai lasă să se distrugă celulele sănătoase.
Cercetătorii şi oamenii de ştiinţă au descoperit, în urma unui studiu, că ceaiul de chimen are proprietatea uimitoare de a intensifica capacitatea organismului de a arde grăsimile din corp cu până la 25%, fapt pentru care este indicat în curele de slăbire.
Uleiul de chimen negru (Nigella sativa) este o combinaţie excepţională de glucozide,compuşi fenolici,caroten,minerale (fosfor şi fier),enzime şi acizi graşi polinesaturaţi (acid linoleic),plus substanţe care stimulează sistemul imunitar.
Trebuie menţionat că această plantă, consumată în cantităţi mari, poate deveni toxică şi poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv.