Un criteriu important de care trebuie să ținem cont este forma bradului. Pisicile privesc copacul ca pe un potențial adăpost, așa că vor fi atrase de ramurile mari și stufoase. De aici, concluzia că un pom cât mai scund sau înalt, dar cu crengi rare, nu va mai fi la fel de atractiv.
De asemenea, nu este bine să decorați bradul imediat ce l-ați băgat în casă. Lasați pisica să se obișnuiască cu el și atenționați-o să se îndepărteze.
La fel de important este să nu decorați bradul în prezența pisicii, pentru că toate ornamentele sunt percepute ca jucării, iar munca vă va fi mult îngreunată. Evitați decorațiunile CASANTE, din motive evidente, dar și cele sclipitoare sau reflectorizante, precum și beteala.
După ce pomul a fost împodobit, puteți trasa în jurul lui un "câmp de forță" care va ține la distanță pisica. Puteți folosi diverse fructe sau mirodenii cu efect repelent, cum ar fi coji de portocală sau de lămâie, ba chiar și piper. Dacă nu au efect soluțiile naturiste, puteți încerca si sprayuri cu efect de îndepărtare.
O protecție ce se poate dovedi eficientă este folia de aluminiu, pentru că pisicile evită să meargă pe suprafețe care provoacă zgomot. Așadar, un cerc din folie in jurul bradului s-ar putea dovedi eficient.
Pe de altă parte, nu trebuie exclusă varianta unor interacțiuni între pisicuțe și brad, astfel încât trebuie avute în vedere și elemente care țin de "LIMITAREA PAGUBELOR". Din nou, alegerea evidentă este un pom mai mic, care n-ar accidenta nici animalul și nici n-ar fi atât de greu de reamenajat.