,,Soluția naționalizării pilonului II înseamnă pensii mai mici pentru actualii angajați. Sistemul solidarității între generații va ajunge falimentar și se va prăbuși cu totul atunci când prima generație „baby boom” (cunoscută și ca „decreței” în țara noastră) va atinge pragul pensionării, când raportul dintre angajați și pensionari se va schimba, iar pensiile plătite de viitorii angajați viitorilor pensionari vor fi mai mici decât sunt în prezent. Este clar pentru orice judecată economică rațională că singura soluție viabilă este consolidarea Pilonului II și a Pilonului III'', spune Pirtea
Deputatul liberal face și câteva calcule care demonstrează viabilitatea Pilonului II.
,,Conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), randamentul Pilonului II este de 10,1%, ținând seama de o inflație medie de 3,3%. Contribuția medie lunară efectivă la pensia privată obligatorie este în prezent de 146 lei (conform ASF), ceea ce, într-un interval de 20-30 de ani, la un randament mediu anual de 7%, conduce la un activ acumulat de 97.460 de lei (20 de ani) - 211.133 (30 de ani).
Ieșirea la pensie cu o speranță de viață de 15 de ani (echivalând cu o perioadă de primire a pensiei timp de 180 de luni), presupune că pensia privată obligatorie va asigura un venit suplimentar lunar la pensie de 360 de lei (după 20 de ani de contribuție) - 782 de lei (după 30 de ani de contribuție).
Pentru un angajat care astăzi are 35 de ani și care va cotiza câte 146 de lei lunar, care are o speranță de viață de 80 de ani, se va genera o pensie suplimentară aferentă Pilonul II de 782 de lei (ce se va plăti peste ceea ce azi se plătește din Pilonul I), adică aproape cât pensia medie din anul 2017 (de 1026 de lei).
Așadar, calculele arată că pensia suplimentară generată prin Pilonul II va majora pensia medie de azi cu 76%, un rezultat de acumulare și management financiar absolut pozitiv'', concluzionează deputatul Pirtea.