Cauzele uscăciunii pielii sunt multiple, de la expunerea la temperaturi scăzute, folosirea unor produse de igienă agresive, contactul cu diverse substanţe chimice, lipsa de hidratare şi până la afecţiuni hormonale sau boli de piele. Specialiştii susţin că de uscăciunea pielii se pot plânge nu doar persoanele în vârstă, ci şi cele care au probleme cu glanda tiroidă ori care suferă de diabet zaharat. În cel de-al doilea caz, medicii explică că fluctuaţiile glicemiei pot fi cauza deshidratării, deci şi a pielii uscate.
Printre factorii care alterează aspectul pielii se numără şi anumite afecţiuni, cum ar fi Psoriazisul, o boală de piele caracterizată prin apariţia unor zone de piele aspră. În cazul persoanelor care suferă de această boală, ciclul de înnoire al celulelor stratului superficial al epidermei este de numai opt zile, nu de 28 sau 29 de zile cum este normal. Astfel, celulele nu mai apucă să se descuameze, ci se acumulează, formând straturi albiciose, sidefii, care apar pe pielea capului, pe cot sau genunchi.
Pe de altă parte, uscăciunea pielii poate fi simptomul unor alte afecţiuni de piele, cum ar fi Sclerodermia sau Neurodermita.
Procesul natural de degenerare a organismului este de asemenea unul din factorii care determină îmbătrânirea cutanată. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea devine mai uscată. Specialiştii pun îmbătrânirea cutanată pe seama reducerii producţiei de colagen şi elastină şi a faptului că glandele sebacee nu mai produc la fel de mult ulei pentru hidratare.