Rata de promovare a Bacalaureatului din vara lui 2015 a fost de 67,9, o valoare modestă, chiar dacă vorbim despre cea mai mare rată din ultimii cinci ani. În încercarea de a-și îmbunătăți mediile, mulți elevi apelează la varianta meditațiilor. Cu ce preț?
Un studiu Daedalus estima, în 2010, că piața meditațiilor depășea 300 de milioane de euro anual. Disparitatea între elevii din oraș și cei din rural este frapantă. În jur de 65% dintre elevii din urban fac meditații, comparativ cu doar 1% în rural.
Costul unei ședințe depinde de mai mulți factori și în general diferă de la o zonă la alta, de la oraș la oraș, de materie, de profesor (student sau profesor cu experiență), serviciile adiționale oferite, locație, etc. Concret, prețul pornește de la 60 de lei pentru o ședință, arată datele oferite de Centrul da Vinci, o firmă specializată care oferă sesiuni de pregătire la mai multe materii.
Cele mai căutate materii sunt Limba Română, Matematica, Fizica, Chimia, Biologia, Istoria și limbile străine, adică materiile care se cer la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.
Grupele de vârstă 14-15 ani și 18-19 ani sunt cele mai numeroase, cumva previzibil, fiind vorba despre copiii din clasele terminale care se pregătesc pentru examenele naționale. Există 3 categorii distincte ale elevilor care merg la meditații, arată datele oferite de Centrul da Vinci: din prima categorie fac parte cei care au dificultăți să obțină note de trecere (remediere), în a doua categorie sunt cei care doresc sa obțină performanțe mai bune la școala și la examene astfel încat să-și poată continua pregătirea la liceul sau facultatea dorită (îmbunătățire), și în a treia categorie avem copii care doresc să participe la concursuri și olimpiade școlare (excelență).
În prezent, există o tendință de înlocuire a meditațiilor private cu pregătirea organizată, oferită de centrele specializate în educație, dar cele două sisteme vor coexista. O mare parte a profesorilor care oferă meditații în privat se adresează propriilor elevi din clasele unde predau, intrând astfel într-un conflict de interese. Dezbaterea pe tema evaziunii fiscale făcute de dascălii ce oferă astfel de meditații nu a ajuns deocamdată la un rezultat concret.