În aceeaşi şedinţă, Sfântul Sinod a acordat binecuvântarea sa pentru înfiinţarea Asociaţiei Profesorilor de Religie care are ca scop principal promovarea valorilor creştine şi a religiei ca disciplină şcolară în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional din România.
Totodată, profesorii câştigători ai Concursului naţional de materiale didactice, intitulat "Educaţia religioasă - între tradiţie şi actualitate", care s-a încheiat recent, vor fi implicaţi în realizarea unor ghiduri pentru disciplina religie la clasele a II-a, a III-a şi a IV-a. În acelaşi timp un colectiv de autori cu experienţă în domeniu urmează să elaboreze un ghid pentru autorii de manuale, a adăugat Patriarhul BOR, potrivit mediafax.ro.
Referitor la desfăşurarea înscrierii elevilor pentru a frecventa ora de religie, PF Daniel a spus că apreciază în mod deosebit implicarea laicilor, respectiv a jurnaliştilor, dar şi a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie.
El a mai spus că Legea pentru modificarea art.18 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 corespunde textului convenit de Consiliul Consultativ al Cultelor din România.
Curtea Constituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia unei cereri pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui depusă de cei care vor să studieze disciplina.