Legat de legea prevenţiei, ministrul Petrescu consideră că, odată ce va intra în vigoare, aproximativ în luna iulie, după ce va fi promulgată, ea va aduce un grad de normalitate între cei doi piloni care definesc legea, respectiv informarea şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.
"Unul este informarea agenţilor economici, persoane fizice sau juridice, autorităţilor publice şi crearea cadrului optim de educare, informarea acestora prin mai multe instrumente. Este un portal unic, care va conţine toate elementele referitoare la toate drepturile şi obligaţiile pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control şi invers. 90-95% dintre firmele din România sunt companii cu până în nouă angajaţi. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricţii. Un al doilea pilon este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere, care conţine un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere. La finalul termenului de control, organul de control revine şi, dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate, este sancţionat potrivit legii în vigoare.", a precizat ministrul.
Investiţiile străine în România
Invitatul emisiunii Jocuri de Putere a răspuns întrebării moderatorului Rareş Bogdan că: "Vin investitori străini în continuare în România. Noi suntem prima linie de contact cu investitorul străin. Urmărind istoria ultimilor ani, am realizat că o treime din investitorii care sunt convinşi că în România trebuie să investească se pierd pe drum. Eu mă asigur că stăm alături de investitor şi le furnizăm informaţii despre parcuri industriale. Ei merg pe toate ramurile de activitate: medicamente, auto, IT"
Start-up-uri şi IMM-uri
Ministrul Alexandru Petrescu a mai spus că este interesat de modelele de business din alte state aplicabile pentru România.
"Am fost în Polonia, în Israel. Noi putem replica după Israel, autoritatea de inovaţie, hub-uri, acceleratoare de business. Trebuie să schimbăm şi mentalitatea românilor care vede în eşecul în antreprenoriat o sentinţă pe viaţă. Am încredere că totul ia timp, că dacă avem o aplicare onestă, vom putea valorifica mai mult decât ca acum", a mai spus Petrescu.
Persoanele care și-au deschis o firmă anul acesta după 30 ianuarie sau își deschid de acum încolo o societate cu obiect de activitate din diverse domenii vor putea accesa, luna viitoare, pe programul Start-up Nation România, un ajutor de minimis de la stat (adică fonduri guvernamentale nerambursabile) de până la 44.000 de euro, bani pe care antreprenorii îi pot folosi pentru a-și dezvolta afacerea.