"Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. În secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate”, spun cei care au inițiat petiția, scrie ro.stiri.yahoo.com.
Aceștia mai cred și că după 1989, situația economică a regiunii nu s-a îmbunătățit. „Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm”, mai spun inițiatori petiției online.
Vreau ca Transilvania să fie cum era odată
În mai 2013 la Cluj a avut loc un miting pentru autonomia Transilvaniei. Ardeleni din Oradea, Cluj, Mediaş, Sibiu şi Bistriţa au organizat în faţa statuii lui Mihai Viteazu din Cluj-Napoca, un miting pentru autonomia Transilvaniei.
Aceştia au precizat că nu doresc dezbinarea statului român, ci doar ca Ardealul să fie autonom şi să nu mai susţină financiar restul regiunilor din România, scrie adevarul.ro. "Vreau ca Transilvania să fie cum era odată. O Transilvanie frumoasă. Eu sunt mândru că sunt ardelean, dar aş vrea să fiu şi mai mândru. Aş dori că elevii să înveţe istoria Transilvaniei, nu să înveţe doar despre Mihai Viteazu sau Ştefan cel Mare. Vreau să înveţe mai mult despre Matia Corvin şi despre Iancu de Hunedoara, care este o personalitate mult mai mare decât toţi ăştialalţi la un loc”, declara bistriţeanul Daniel Pâslaru.