Petiție EVALUARE NAȚIONALĂ MATEMATICĂ. Ministerul Educației nu este de acord cu nemulțumirea elevilor după proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2016.
Aproape 40.000 de oameni au semnat o petiție în care spun urnmătoarele: "Datorita faptului ca MEN a derutat elevii la Subiectul I exercitiul 6 prin diagrama reprezentata gresit, propunem o reevaluare a tuturor lucrarilor din sesiunea iunie 2016, astfel incat ambele variante (3 si 8 elevi) sa fie punctate ca fiind corecte".
Ce s-a întâmplat?
A doua probă la Evaluarea Naţională a fost cu emoţii pentru cei aproape 150 de mii de elevi de clasa a 8-a. Dacă la algebră s-au descurcat mai bine, la geometrie s-au împotmolit în calcule şi formule. Rezultatele sunt foarte importante pentru că reprezintă 75% din media de admitere la liceu. Tinerii sunt, însă, încrezători că vor lua note mari.
Unul dintre exerciţiile care le-a dat bătăi de cap elevilor este exercițiul 6. Şi asta pentru că, spun unii, formularea subiectului nu a fost clară. A recunoscut-o, la Realitatea TV, chiar fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
"O diagrama la care nu s-au precizat axele. Daca numărul de elevi si notele obtinute sunt pe orizontala, respectiv verticala sau sunt pe orizontala, respectiv verticala. Am vazut problema. Eu am realizat ce a vrut prof, dar cred ca eu am o altfel de perspectiva fata de un elev de clasa a 8a. astfel de lucruri trebuie evitate. examenele nationale nu trebuie sa se transforme intr-o capcana", a spus Cîmpeanu.
Petiție EVALUARE NAȚIONALĂ MATEMATICĂ: Ministerul Educației nu este de acord.
"Referitor la itemul numărul 6 de la subiectul I, varianta 7, disciplina matematică, din cadrul Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, din data de 29.06.2016, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) face următoarele precizări:
- Itemul evaluează competenţa Analizarea unor situaţii practice cu ajutorul elementelor de organizare a datelor, competenţă formată/dezvoltată în cadrul unităţii de învăţare „Elemente de organizare a datelor”, clasa a VII-a, prezentă în programa pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi aprobată prin Ordinul de ministru nr. 4431/29.08.2014, Anexa nr. 3.
- Itemul este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (vezi www.subiecte2016.edu.ro/2016). Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015.
- Itemul conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor).
- Răspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest item este cel prevăzut în baremul de evaluare şi de notare.
Atasăm programa pentru disciplina matematică din cadrul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cu precizarea că secţiunea de programă în care sunt precizate competenţele specifice şi conţinuturile asociate sunt la pagina 8", arată un comunicat al Ministerului Educației.
- Imagini cu subiectele de la Evaluare Naţională 2016. Sursa foto: adevarul.ro
Calendar Evaluare Nationala 2016:
27 iunie 2016 - Limba şi literatura română - proba scrisă
28 iunie 2016 - Limba şi literatura maternă - proba scrisă
29 iunie 2016 - Matematică - proba scrisă
1 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00)
1 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16:00 - 20:00)
2 - 4 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor
5 iulie 2016 - Afişare REZULTATE FINALE după contestaţii