În prezent, una dintre cele mai mari temeri este că Rusia se va folosi de această poziție pentru a face propagandă și pentru a convinge cât mai multe țări să retragă sprijinul Ucrainei, fie acesta militar sau financiar.
Numele reprezentantului Rusiei în Consiliul ONU este Vasili Nebenzia. Din 2013 până în 2017, a fost adjunct al ministrului de Externe al Federației Ruse, iar apoi reprezentant permanent la ONU. Are în spate peste 30 de ani de carieră în diplomație. Cu toate acestea, este un personaj controversat.
Un incident notabil a avut loc chiar la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut. După ce președintele Putin s-a adresat consiliului printr-un mesaj video în care anunța începutul invaziei, reprezentantul Ucrainei i-a cerut lui Nebenzia, care era în acea perioadă tot președinte al Consiliului, să îl sune imediat pe Lavrov, ministrul rus de externe, pentru a îi cere să oprească războiul. Răspunsul lui Nebenzia a fost că nu vrea să îl trezească pe Lavrov la acea oră.
O serie de voci cer eliminarea Rusiei din Consiliul ONU
Președinția Consiliului funcționează prin rotație. Reprezentanții celor 15 țări membre, dintre care doar patru cu statut permanent, conduc vreme de o lună Consiliul. În acest timp, reprezentanții conduc ședințele și pot chiar reprezenta Consiliul în fața altor organisme internaționale.
Cea mai puternică opoziție în acest moment este făcută de Ucraina. Acum o săptămână, un oficial guvernamental i-a întrebat pe membrii ONU dacă ar mai permite Rusiei să conducă acest consiliu, dacă rachete rusești ar distruge orașele lor.
Și jurnaliștii străini notează, alături de cei ucraineni, faptul că Rusia nu ar avea, de fapt, ce să caute la ONU, pentru că, după cădrea Uniunii Sovietice, Rusia a luat din principiu locul acesteia, fără să treacă prin toate procedurile. În plus, Rusia a încălcat repetat statutul Consiliului, motiv pentru care din ce în ce mai mulți diplomați și analiști spun că Rusia ar trebui eliminată din Consiliu.