„Pot să vă spun că prima cifră lansată, de 8 milioane, se apropie de realitate. Dacă avem undeva la 5-6 milioane de contracte în desfășurare pentru care s-au emis greșit facturile... două luni, da, cifra se apropie de realitate”, a spus președintele ANPC - Horia Constantinescu a Realitatea PLUS.
„Nu avem atribuția de a verifica actele fiscale, ci doar ceea ce ne pune la dispoziție operatorul economic. Motivul acesta a stat la baza emiterii chestionarului pentru a-i determina pe furnizori să-și asume în scris toate informațiile pe care ni le transmit.
Deja am primit informații de la marea majoritate a marilor operatori economici din domeniu că sunt la zi cu recalcularea”, a mai spus președintele ANPC.
Pe 2 februarie 2022, a fost expediat prin e-mail, către toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze naturale operatorilor casnici din România, un chestionar care conţine o rubricaţie detaliată, în urma completării căruia va fi posibilă o centralizare exactă a numărului de facturi greşit întocmite, în raport cu prevederile Ordonanţelor 118/2021 şi 3/2022.
„Aşa cum am spus la începutul săptămânii, dorim să avem date certe, asumate, pentru a putea cuantifica dimensiunea exactă a facturării eronate în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, în România. Ne-am ţinut de cuvânt şi imediat am construit un chestionar care să ne permită radiografierea precisă a fenomenului şi, în raport cu acest lucru, să putem aborda concret şi rapid controlul remedierii eventualelor greşeli. Imediat cum centralizăm toate datele, le vom da publicităţii”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.