Foarte mulţi pacienţi cu afecţiuni grave cronice vor rămâne fără tratament, întrucât 71 de medicamente vor dispărea.
,,Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Guvernului să găsească în al 12-lea ceas o soluție pentru pacienții cronici care vor rămâne fără tratament de mâine.
COPAC atrage atenția că de mâine 1 noiembrie foarte mulți pacienți cu afecțiuni grave cronice vor rămâne fără tratament întrucât un număr de 71 de medicamente vor dispărea din Catalogul național de prețuri (CANAMED) și, implicit, din farmacii.
Chiar dacă în prezent suntem între două guverne, le spunem tuturor politicienilor că sănătatea nu are culoare politică și pacienții nu au timpul necesar să aștepte investirea unui nou ministru al Sănătății. Decizia trebuie luată astăzi înainte de dispariția efectivă a medicamentelor din farmacii” , transmite Coalitia intr-un apel .
,,CANAMED-ul (n.r. Catalogul naţional de preţuri de producător la medicamente) va scoate acele produse din listă, producătorii, automat, le vor scoate din piața românească – ele nu vor mai putea fi vândute de către farmacii, chiar dacă le vor avea pe stoc. Vor fi returnate producătorilor și nu vor mai veni pe piața românească, nu vor mai fi găsite în spitale sau farmacii.” a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, potrivit Medical TV.
Ce vor face pacienții care nu au alternativă de tratament
,,Aceștia vor aștepta până când Unifarm (n.r. distribuitorul deţinut de Ministerul Sănătăţii) va aduce, pe autorizație de nevoi speciale, acele produse în România. Acest lucru poate dura de la două săptămâni la trei luni”, a mai declarat președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Si Federația Asociaților Pacienților Bolnavi de Cancer (FABC) din România atrage atenția că peste 70 de medicamente vor dispărea în perioada următoare din farmacii, 21 dintre acestea fiind fără alternativă terapeutică. Dispariția acestora se va răsfrânge asupra pacienţilor cu boli grave, care vor avea nevoie de schimbarea tratamentului.
Cezar Irimia, președintele FABC, solicită Guvernului să găsească urgent o soluție pentru pacienții cronici care vor rămâne fără tratament începând cu 2 noiembrie.
Astfel, 21 de medicamente, fără alternativă terapeutică, vor dispărea din farmacii.
Potrivit acestuia, în ultimul an, din farmaciile românești au dispărut peste 2.000 de medicamente, din cauza „politicii populiste a Guvernului”.
„Avem cele mai mic preț din UE la medicamente, dar nu avem medicamente”, concluzioneaza Cezar Irimia.
In apelul transmis catre Guvern, COPAC „subliniază și faptul că Ministerul Sănătății a pierdut în primă instanță procesul cu o companie farmaceutică pe acest subiect, instanța anulând decizia de respingere a prețurilor propuse pentru mai multe medicamente și anulând în parte Ordinul nr. 1468/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România.
Decizia în recurs urmează să fie dată în zilele următoare.
Totodată, COPAC transmite Ministerulului Sănătății că nu ar fi trebuit să aducă pacienții în această situație limită întrucât CANAMEDUL poate fi actualizat anual sau de ori de câte ori este nevoie (potrivit prevederilor art. 21 alin. (1) din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 368/2017)”, in incheierea cererii.