Potrivit autorităților de la Kiev, aceste apeluri telefonice ale unor militari ruşi sunt considerate apeluri telefonice de predare, majoritatea efectuate de pe linia frontului, relatează The Guardian potrivit News.ro.
Oficialul a dat ca exemplu o situație punctuală din timpul procesului de eliberare a Hersonului, atunci când - spune el - ucrainenii au primit de la ruşi urmatorul apel: «Salvaţi-ne (...), batalionul nostru este în întregime zdrobit, mai avem 19 militari, vă rugăm scoateţi-ne din rahatul ăsta”.
Acest hotline, mutat recent într-un loc secret, pentru a se evita orice amestec rus, a înregistrat 6.543 de cereri de la militari ruşi, începând din data de 15 septembrie, dată la carea fost înfiinţat call center-ul.
Vladimir Putin anunţa atunci o mobilizare parţială a 300.000 de rezervişti, în urma unor înfrângeri usturătoare într-o contraofensivă ucraineană.
Cotidianul britanic The Guardian precizează că nu este în măsură să confirme aceste date.
De cealaltă parte, Vitali Matvienko a refuzat să spună câţi militari ruşi s-au predat în urma acestor apeluri telefonice.
El a subliniat însă că acest serviciu - gestionat de aproximativ zece persoane şi operaţional 24 de ore din 24 - este un ”succes”.
Site-ul "I Want to live" înregistrează două milioane de vizitatori în decembrie, dintre care trei sferturi au adrese de IP în Rusia.