Numărul focarelor de infecţie descoperite va ajunge în scurt timp la 600, pentru că sunt deja 578 confirmate, iar pentru alte 21 sunt suspiciuni foarte mari. Cu toate acestea, vestea bună pentru cei care au rămas fără animale vor fi despăgubiţi, a declarat, la Realitatea TV, Geronimo Brănescu.
"Vor primi bani atât proprietarii ai căror porci sunt identificabili, sunt înscrişi în listele veterinarilor, cât şi cei ale căror animale nu erau înscrise, dar dovedesc cu martori că aveau porci. Listele se centralizează la nivelul prefecturilor, iar preţul plătit ca despăgubire este cel al pieţei în momentul decesului animalului, nu al plăţii efective. La plăţile de până acum, valoarea despgubirilor a fost undeva între 8-12 lei pe kilogram. (...) Sperăm să plătim despgubirile într-un termen mai scurt de 3 luni, pentru că totul se va face din bani europeni," a precizat preşedintele ANSVSA. În cazul marilor ferme de porci care au fost lovite de boala necruţătoare, cum a fost cazul omului de afaceri care a fost nevoit să sacrifice 48 de mii de animale, vor fi compensate şi pagubele colaterale, cum ar fi pierderile comerciale. În acest moment 428 de dosare de despăgubire sunt în lucru, iar solicitarea de despăgubire se poate face în cel mult 90 de zile de la decesul animalului.
Şeful ANSVSA a mai precizat că pentru om nu există absolut niciun risc de îmbolnăvire în urma consumului de carne infestată, însă în mediul rural pericolul foarte mare este ca resturile să ajungă, mai devreme sau mai târziu, la alte animale din vecinătate.
Pe de altă parte, Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de porci şi fost ministru al Agriculturii, a declarat că atât timp cât autorităţile nu acţionează ferm, mai ales în condiţiile în care România are circa 2 milioane de crescători indivuduali de porci, riscul răspândirii pestei africane nu dispare
"Era clar că din Delta Dunării si prin intermediul mistreţilor va intra boala în ţară, ar fi fost bună o sacrificare preventivă, pe o rază de 10 kilometri si opream intrarea, dar ar fi fost imposibil din punct de vedere politic, oamenii s-ar fi revoltat. Trebuie însă să facem diferenţa între porcii cerscuiţi industrial si cei din gopodăriile oamenilor, să decidem ce este mai important. (...) Măsurile de biosecuritate de la fermele de porci din România sunt printre cele mai dure din Europa, dar ce te faci când ai 2 milioane de crescători individuali de porci?" a afirmat Adrian Rădulescu.