Un adevărat crater care afectează structura de rezistență a întregului pod s-a format la unul dintre capetele construcției. Deși situația este cât se poate de gravă, firma de construcții care efectuează lucrările spune că defecțiunile au apărut ca urmare a activității muncitorilor și că situația este sub control.
„Sper ca autoritățile competente care gestionează acest șantier să ia o măsură cât mai urgentă și să închidă traficul, să urgentizeze lucrările", spun oamenii din zonă, relatează Realitatea PLUS.
Nu doar structura podului este afectată. Gaura din carosabil are aproape 3 metri pătrați, iar societatea care se ocupă de reparații a ales să rezolve problema cu pietre. Semnul prin care se dirija circulația este, de asemenea, de negăsit.
Craterul s-a produs după incidentul grav de miercuri, pe şantierul deschis pentru reparaţii la podul rutier de pe drumul naţional 2H de la Milişăuţi, pe şoseaua care leagă Suceava de municipiul Rădăuţi. În timpul procesului tehnologic de săpătură în vederea lărgirii culei, sfertul de con al podului a cedat și a antrenat o surpare până la nivelul carosabilului.
Podul care leagă Suceava de municipiul Rădăuţi reprezintă un adevărat pericol. Traficul este restricționat, iar cozi imense de mașini așteaptă să depășească zona afectată.
„Dacă se continuă așa în România și în Suceava și acest șantier, lucrurile nu vor arăta bine.
Sperăm să nu fie nicio victimă aici, să nu se întâmple nimic.
Dar, la cum arată lucrurile, nu pot să zic nimic, nu mai am cuvinte", comentează localnicii.
Din luna februarie a anului 2020, după o surpare importantă, pe pod s-au instaurat restricții și se circulă doar pe câte un sens, alternativ, pentru a se încetini practic degradarea continuă a structurii de rezistență.
Zilnic, șoferii stau în coloană, pe ambele sensuri, și așteptă la semafor culoarea verde care să le permită să se pună, încet, în mișcare, potrivit monitoruldesuceava.ro.
Podul de la Milişăuţi a fost reparat în 2018, când, în urma precipitațiilor masive, una din pile s-a deplasat, necesitând detonarea şi reconstrucţia totală a deschiderilor 6 şi 7 (ultimele, pe sensul de mers dinspre Suceava spre Milişăuţi).
Pe 19 octombrie 2018 au început lucrările, prin lansarea grinzilor pe DN 2H, la podul de la Milișăuți, județul Suceava. În total sunt 6 grinzi cu o greutate de 26 tone fiecare. Măsura a făcut parte din planul de intervenție pentru reparațiile la acest obiectiv, afectat de creșterea debitului râului Suceava, în urma ploilor torențiale de la sfârșitul lunii iunie, potrivit anunțului de acum patru ani al CNAIR.
În februarie 2020, trotuarul de pe pod s-a surpat cu tot cu balustradă, pe o porţiune de 27 de metri, ajungând în albia râului Suceava.
Podul de la Milişăuţi a fost construit în 1962 și are lungimea totală de 206,20 m, fiind prevăzut cu şapte deschideri, o lăţime a părţii carosabile de 6,30 m şi două trotuare pietonale.
Cu excepția zonei reconstruite în 2018, restul podului datează de peste 60 de ani, din 1962.
În urmă cu trei săptămâni, în județul Neamț s-a prăbușit podul de la Luțca. Pe 9 iunie, podul rutier s-a prăbușit, iar un autocamion şi o autoutilitară au fost surprinse în zonă, iar un bărbat a fost rănit.