Există o listă de substanțe pe care majoritatea aparatelor din dotarea Poliției Române le pot detecta. Sunt 8 la număr, unele precum Cocaina, Canabisul, Metadona sau Ketamina, probabil ne sună deja cunoscut, asta pentru că, în ultima vreme, am tot auzit de șoferi care consumă aceste substanțe la volan.
Benzodiazepina, însă, substanța la care Ana Morodan, se pare, a ieșit pozitivă la test, nu reprezintă o substanță în sine, ci mai degrabă o clasă întreagă de substanțe care au o anumită compoziție chimică și anumite efecte similare între ele.
Aici găsim midazolamul spre exemplu, sau diazepamul pe care îl cunoaște toată lumea și îi știm cu toții efectele sau Alprazolamul, Xanaxul așa cum este cunoscut în limbajul de zi cu zi. Aceste medicamente se utilizează pentru tratarea mai multor afecțiuni, cum sunt epilepsia, atacurile de panică, dependența de alcool, depresia sau chiar simpla insomnie. Au însă efecte puternice în organism, scad, în general, capacitatea de concentrare, afectează coordonarea, dar și capacitatea de a conduce. Din acest motiv, au în prospect avertismente cu privire la condusul vehiculelor în timpul tratamentului.
Există multe medicamente dar și alimente, care pot provoca rezultate pozitive la testul antidrog, chiar dacă atunci când le-am consumat nu intenționam să ne drogăm. Inclusiv semințele de mac, mai ales dacă sunt din anumite soiuri sau sunt consumate în cantități mari, se pot metaboliza în corpul nostru și se pot transforma în substanțe interzise care să declanșeze un rezultat pozitiv. În cazul medicamentelor, este extrem de important să citim prospectul, pentru că acolo suntem informați dacă putem conduce sub tratament sau dacă pot interfera cu rezultatele testelor.