Poliţiştii au descins la 18 adrese, fiind vizate 16 persoane, care sunt bănuite de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii. Potrivit unor surse din poliţie, printre cei vizaţi se numără atât directorul general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu, cât şi adjunctul şi contabilul-şef al instituţiei.
Aceştia sunt acuzaţi că ar fi cumpărat mai multe cărţi care ar fi trebuit să fie catalogate drept "rare", dar care au fost supraevaluate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurator pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, şi asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.
Conform anchetatorilor, aşa zisele "cărţi rare" ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundaţii care aparţine chiar directorului Bibliotecii.
Pentru această acţiune au fost mobilizaţi peste 130 de poliţişti specializaţi în investigarea fraudelor din Poliţia Română şi Poliţia Capitalei, care pun în aplicare 19 mandate de aducere.
Hoţiile au fost dezvăluite în premieră de B365.ro.
Potrivit raportului Curţii de Conturi, Biblioteca Metropolitană a cheltuit ilegal suma de 5.019.000 lei în 2012. Conform raportului, cheltuielile ilegale au fost făcute prin achiziții de carte și publicații la prețuri mult mai mari decât cele practicate pe piața internațională, plata unor servicii neprestate și lucrări neefectuate și achiziții de servicii de turism și conexe, fără documente justificative care să ateste efectuarea acestora. B365.ro a semnalat toate ilegalitățile de la Biblioteca Metropolitană pe parcursul anului trecut. În urma anchetei demarate de B365.ro, Primăria Capitalei a dispus verificare instituției de către Directia de Control și Directia de Audit Intern din cadrul PMB. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitate, a fost demis după aceste verificări, dar Primăria Capitalei nu a făcut plângere penală pentru pierderile înregistrate.
Astfel, Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, mult mai mari decât cele de pe piața internațională de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin, dar și de la organizatia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, asociație al cărui președintele este, de la înființarea ei, directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane.
Mai multe, pe B365.ro.