Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări "într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014".
Anchetatorii au descins, marţi dimineaţă, la 22 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Cluj, Ilfov şi Galaţi, dintre care două la sediile unor instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane fizice.
Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
Surse judicare au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţiile publice unde se fac percheziţii sunt CFR Călători şi CFR Marfă.
Conform surselor citate, printre societăţile comerciale vizate de percheziţii se numără şi SC Transferoviar Călători, punctul de lucru din Bucureşti.
Jurnalistul Realitatea TV Rareş Bogdan a amintit o parte din problemele de corupţie de la CFR, probleme analizate în ma multe rânduri la emisiunea Jocuri de Putere.
"Este o actiune referitoare la anii 2012-2014, dar astfel de suspiciuni au aparut la CFR din 2003-2004, atunci cand compania GRAMPET şi GFR, care apartinea fratilor Gruia Stoica au reusit sa creasca ca Făt-Frumos, concurand cu CFR Marfă. Toate acestea nu puteau sa aiba loc daca nu ar fi existat o complicitate cu directorii din cadrul instituţiei si din cadrul Ministerului Transporturilor, chiar cu secretari de stat sau cu directori de companii nationale. Sunt directorii din perioada 2003-2014. Este anormal ca statul sa isi piarda companiile , sa ajungă in insolventa, iar pe de alta parte companii private sa ajungă sa concureze in mod direct", a declarat Rareş Bogdan.
Nereguli la CFR
Teodor Gavriș, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director în SNTFC CFR Călători SA, este anchetat pentru că, la instigarea lui Călin Mitică, a participat la atribuirea, în condiții nelegale, a unor servicii în valoare de peste 220 milioane lei, către SC Remarul 16 Februarie, firmă controlată de omul de afaceri, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Atribuirea s-ar fi făcut, susțin sursele, în condiții vădit dezavantajoase pentru SNTFC CFR Călători SA, Gavriș determinând în mod repetat recepționarea unor automotoare ale căror reparații nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale și obligațiile din caietul de sarcini.
Potrivit surselor citate, se fac cercetări în legătură cu remiterea repetată a unor sume de bani către Teodor Gavriș, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie a unor facturi fictive, emise de o firmă, pentru ca să nu-și îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, demersuri pentru avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale societății controlate de Călin Mitică.
În cazul lui Călin Mitică, procurorii au reținut că acesta ar fi constituit un grup infracțional organizat, împreună cu alte persoane, cu scopul coruperii unor funcționari publici cu funcții de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR Călători SA și din cadrul Societății Naționale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea firmelor controlate de acesta — SC Remarul 16 februarie SA și SC Transferoviar Grup SA.
Procurorii fac cercetări cu privire la avantaje economice ilegale ce au constat, în principal, în obținerea atribuirii unor contracte de lucrări și servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziție publică și obținerea, de la companiile și societățile naționale, a decontării unor lucrări și servicii neefectuate, dar și a unora supraevaluate.
Aceleași surse au precizat că afaceristul ar fi făcut demersuri pentru obținerea protecției și sprijinului unor funcționari publici cu funcții de conducere, pentru împiedicarea efectuării oricăror verificări și constatări privitoare la neconformitățile existente în lucrările și serviciile efectuate de entitățile controlate de acesta.
Călin Mitică și alte două persoane ar fi acționat sistematic pentru eliminarea SNTFM CFR Marfă SA de pe piața serviciilor de transport de sare, mai spun sursele.
Mai mult pe AGERPRES