Prezent în cadrul unei emisiuni la realitatea Plus, avocatul Adrian Cuculis a făcut dezvăluiri cu privire la abuzul de putere la care unii funcționari publici apelează pentru a se îmbogăți, dar și legăturile acestora cu diverși oameni de afaceri corupți.
„Informația este foarte interesanta pentru că acolo la Cluj știm foarte bine că este vestitul grup de la Cluj, doar că el este împărțit în două părți: una în stânga, una în dreapta, una bună una rea. În momentul în care își apare mafia asta imobiliară despre care ați vorbit și dumneavoastră și cu mâna larga a celor de la OCPI, pentru că nu în mod întâmplător au fost perchezițiile acestea., Practic acolo ce s-a întâmplat: 19 persoane au venit și au spus „nu poți să iei proprietatea asta pe baza unei simple declarații, iar unul, adică registratorul șef, cel care probabil că este și vizat de anchetă în momentul de față, vine și spune: nu, toți cei 19 nu au înțeles nimic.” a spus avocatul Cuculis.
Care este miza
„Miza este enormă, vobim despre cel puțin 50 – 60 de milioane de euro valoarea terenului de acolo. Când vorbim despre sume atât de mari, bineînțeles că și interesele sunt foarte mari, iar șefa de acolo, de la OCPI Cluj este cea care este vizată de anchetă.
Spuneam mai devreme, 19 persoane care ar fi trebuit să își dea cu părerea dacă terenul respectiv trebuie să treacă sau nu în proprietatea altei persoane, iar un singur om decide pentru ceea ce 19 persane au spus că nu este posibil. DNA are un dosar foarte mare pe masă în momentul de față. Este o sesizare făcută în acest sens, iar faptul că OCPI este o instituție de forță, cea care îți dă dreptul de proprietate până la urmă vine cumva într-o cârdășie și într-o conivență infracțională, arată de fapt cât de slab este statul român prin instituțiile sale”, a mai spus avocatul.
Ce urmează să se întâmple după aceste percheziții
„Din punctul meu de vedere acolo trebuie să fie constatat faptul că tranzacția este una ilegală, tranferul proprietăților a fost făcut în mod nelegal, și bineînțeles cei care au autorizat o asemenea poveste să răspundă din punct de vedere penal iar proprietatea să se întoarcă acolo unde ea ar fi trebuit să fie de la început”, a declarat Adrian Cuculis.
Până la ce nivel putem să ne gândim că merge corupția
„Corupția care a împânzit până la urmă România și este la un nivel mai mic sau mai mare cam peste tot. Dar când vorbești despre investiții, și ne aducem aminte că este vorba despre vestitul Grup de la Cluj, unde doamna Udrea vroia să construiască acolo ceva realmente sustenabil și a avut tot suportul până la un moment dat, respectiv când au apărut alte interese, acele interese despre care noi știm foarte bine că au venit cumva în contradicție cu ceea ce se plănuia la vremea respectivă. Niște oameni cu interese sus puse și cu relații sus puse și mai ales cu această relație la OCPI pur și simplu au venit și au spulberat tot ceea ce știam despre cum se face o intabulare in cartea funciara.
Au venit, au depus o hârtie la OCPI și au luat niște terenuri. Ca și cum noi am merge la cartea funciara a Sectorului 1, spre exemplu si orice fel de proprietate ne-o dorim noi este a noastră pentru că registratorul șef de acolo este prietenul nostru. Din nefericire treaba asta nu trebuie să rămână aici, ea va trebui să meargă mult mai departe, respectiv să se facă niște verificări de la primul palier până la ultimul palier.
Cine știe la ce nivel se va ajunge, probabil se va ajunge mai departe decât atât, pentru că OCPI nu este o entitate de sine stătătoare, să ne uităm la cine conduce de fapt orașul întreg”, a mai spus avocatul.
Se profită de fapt de această vulnerabilitate a Elenei Udrea, de faptul că este la închisoare?
„Da, asta s-a întâmplat de la început. Povesteam mai devreme despre cazul lui Popescu Piedone. Gândiți-vă că și Elena Udrea a făcut exact o asemenea cerere la Instanța de Judecată, dar că ea din nefericire nu a primit nici măcar o judecată pe fond, i-au fost respinse toate cererile.
Să ne uităm că ați comentat cazul acesta aici, la Realitatea Plus, al familiei Obreja. Să ne aducem aminte că a depus o cerere la Inspectia Judiciară. Ați mai auzit ceva de ea? Vă spun eu, nu ați mai auzit pentru că a fost respinsă fără măcar să fie analizată.
Iar atunci bineînțeles că putem nu doar să bănuim, ci avem aproape certitudinea faptului că atâta vreme cât sistemul te ia și te pune deoparte îți ia afacerile pentru că asta e schema de mult știută. Și nu ar fi o problemă că ți le ia statul. Problema este că sunt alte persoane interesate din jurul statului care pun mâna de fapt pe afacerile respective.
Asta s-a întâmplat și acolo la Cluj, și am ceritutdinea că, odată ce ați prezentat această informație, fie ea și pe surse, sunt convins că este reală și se confirmă. Bineînțeles că o descindere la OCPI Cluj înseamnă de fapt că procurorii și-au dat seama de ilegalitățile care au fost făcute acolo.
Nu vorbim despre o persoană fără putere de decizie, vorbim despre un registrator șef, adică cel care decide, taie până la urmă în carne de vie și spune „tu ești proprietar”, sau „nu esti proprietar”. Atât de simplu a fost în dosarul acesta și a fost simplu pentru că avem această mare complicitate a statului, existând autoritatea publică în mâinile unora sau altora, bineînțeles că e foarte simplu să facă aceste manevre”, a mai spus avocatul Adrian Cuculis.