Pensiile speciale trebuie să fie tăiate cât mai curând. Dacă ne uităm la declarațiile lui Marcel Ciolacu, liderul PSD spunea că cel puțin cele ale parlamentarilor ar trebui să fie eliminate în această sesiune de toamnă.
Sesiunea a început cu câteva zile în urmă însă nu avem pe masa Parlamentului un proiect de lege acre să taie indemnizațiile speciale.
În ceea ce privește angajamentul României, țara noastră s-a angajat să reformeze pensiile, respectiv să elimine toate pensiile speciale prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Reforma trebuie să fie gata anul viitor, însă guvernanții nu s-au pus de acord, asta pentru că premierul Nicolae Ciucă spunea că pensiile militare nu pot fi tăiate și că ele nu sunt pensii de lux.
Pe de altă parte, există și decizia Curții Constituționale care interzice ca pensiile magistraților să fie tăiate. Prin urmare, este nevoie de consens.
În această legislatură, 19 parlamentari încasează pe lângă indemnizație și o pensie de lux. La Senat sunt 6 astfeld e aleși iar la Camera Deputailor 13. În total 19 parlamentari care vor da un vot atunci când se va face reforma pensiilor.
La Camera Deputaților, cea mai mare indemnizație e încasată de Eugen Neață - peste 160.000 de lei pensie specială (valoarea încasată în decursul unui an), iar în ceea ce-i privește pe senatori, cea mai mare pensie specială este încasată de Ioan Stan - peste 83.000 de lei în decurs de un an.
"Dacă se doreşte cu adevărat, se vor tăia (pensiile speciale – n.r.). Dacă nu, va fi un balet, un balet specific Parlamentului României în care nu se va întâmpla nimic. Vreau să cred că declaraţiile pe care le-au făcut de-a lungul timpului liderii PSD-PNL vor fi puse în practică şi nu e doar retorică electorală. În momentul în care în campania electorală am susţinut alături de colegii mei şi de deputaţii din USR şi PLUS şi senatorii din USR, tăierea pensiilor speciale, am reuşit să tăiem în Parlament. Inclusiv domnul Coarnă a votat, era membru în Parlament.
După care Avocatul Poporului şi cei din CCR au reuşit să anuleze tăierea pensiilor speciale. A venit momentul în care s-au impozitat pensiile speciale cu până la 85 la sută. Din nou Avocatul Poporului şi CCR au reuşit să anuleze acest demers. Deci simplu, dacă se doreşte, ele se vor tăia. Dacă nu se doreşte, ele nu se vor tăia şi atunci la vot românii pot să sancţioneze deputaţii şi senatorii.
Cred ca este foarte mult dublu limbaj și ipocriziei indiferent de partid politic. Sunt trei lideri politici care nu vin din niciun partid (...). Crocodilii politicii românești reușesc să vină cu tot felul de teritipuri și să facă balet (...)", a afirmat, sâmbătă, pentru Realitatea PLUS, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.