Cel puţin o instituţie refuză să se pronunţe pe tema ordonanţei pregătite de Guvern pentru pensiile speciale, anunţă Realitatea Tv. Este vorba despre o instituţie dintre cele de la care Executivul a cerut aviz, anunţă Realitatea Tv. Potrivit unor surse, aceasta nu vrea să-şi spună deloc părerea. Adică nu va da nici aviz pozitiv, nici negativ.
Pensionări în lanţ. 15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie
Redăm, în continuare, comunicatul remis de MApN, astăzi:
"Referitor la speculaţiile apărute în spaţiul public legate de proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, Secţia Presă a Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări: În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare. Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament".
Ce spunea MAI, pe 30 iulie despre pensionările pe bandă rulantă
Pe de altă parte, în urmă cu doar trei zile, MAI posta pe pagina de Facebook, mai multe precizări despre pensionările pe bandă rulantă, în care anunţa că nu a iniţiat şi nu are în lucru un astfel de proiect:
"În ceea ce privește o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze aceasta situație de ieșiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaților sistemului de siguranță și securitate națională, MAI apreciază că o astfel de inițiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, așa cum susțin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a inițiat și nu are un astfel de proiect în lucru.
MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să țină cont de interdicțiile, pericolele și riscurile specifice funcțiilor pe care le îndeplinesc angajații din sistemul de ordine și siguranță publică", se arăta pe pagina de Facebok a instituţiei.
Criză fără precedent în Armată şi Poliţie
15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie. La fel a făcut şi Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Marius HARABAGIU care se pensionează la vârsta de 54 de ani. Asistăm la un exod în masă din Ministerul de Interne şi cel al Apărării după anunţul privind iminenta modificare a legii pensiilor speciale.
Astfel, criza de personal de la Ministerul de Interne se adânceste. 4.000 de polițiști au ieșit la pensie anul acesta, din care aproape 1.000 dar în ultima săptămână. Alte 100 de cereri sunt analizate acum. Dar greul de abia acum începe: și alti polițiștii stau la coadă sa devină pensionari. E grabă mare pentru că după 15 septembrie, când ar putea în vigoare plafonarea despre care tot vorbim, pensia nu va mai putea depăşi salariul.
"De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alți 11 chestori sunt demersuri în curs la Administrația Prezidențială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei și este o pensie pentru un fost secretar de stat", a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenție la Antena 3, marţi.