În timp ce condamnaţii sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi fără medici care să intervină în caz de nevoie, noul director al ANP, Marius Vulpe vorbeşte despre noi penitenciare, lucru făcut şi de foştii conducători ai instituţiei, dar niciodată concretizat.
Avocata Maria Vasii a vorbit în direct la REALITATEA TV despre nedreptăţile din penitenciare şi a precizat că situaţia este cunoscută şi la un nivel înalt
"De vină suntem noi, corpul avocaţilor şi corpul judecătorilor care pot fi puşi sub acuzare de îndată. A fost emis un Comunicat de presă de la Curtea din Luxemburg prin care ne prezintă două cauze, în care o cauză de la statul German. Curtea de la Luxemburg decide că judecătorii din Germania nu pot preda un cetăţean român prin care au primit o informare că acea persoană va fi suspusă unui trai degradant. Deciziile Curţii de la Luxemburg nu sunt facultative. Vreau să văd câţi judecători vor pune în executare, mergând pe jurisprudenţă. Avocaţii trebuie să ceară judecătorilor să nu pună un mandat în executare? Eu urmez standardele impuse de penitenciarele europene este o lege comunitară implementată pe drept naţional. Avem o lege de executare a pedepsei care îmi cere să asigur deţinutului condiţii demne."
Avocata Vasii a mai povestit despre condiţiile inumane din închisori
"Iarna se dă căldură în penitenciare, dacă temperatura de afară este trei zile consecutiv -5 grade.
Pentru a renova o celulă trebuie să am o celulă cu 6 persoane, în realitate sunt 15 persoane. Trebuie să scoţi din celulă restul de persoane până la 6 şi pentru că acest lucru nu este posibil, renovarea nu mai are loc.
În penitenciare nu avem o toaletă normală. Sunt persoane în vârstă, cu diferite afecţiuni.
În realitatea, deţinuţi care au fost condamnaţi pentru furt sunt ţinuţi la un loc cu deţinuţi pentru infracţiune sau mai grav cu cei cu boli psihice grave.
De ce? Pentru că există posibilitatea de a fi omorât.", a precizat Maria Vasii.
Nu se asigură minimul de condiţii de trai
"Domnul Vulpe spunea că are nevoie de fonduri pentru a asigura minimul de condiţii.
Le oferă lunar o hârtie igienică, o lamă de ras, o pastă ras. Nu se oferă şampon, nu li se oferă detergent.
Lunar, o pastilă de clor pentru dezinfectarea băii.
Pentru femei, se acordă 5 absorbant lunar şi sunt femei care nu au pe nimeni să le viziteze. Îmbrăcăminte nu se oferă. Un deţinut care are doar hainele de pe el, iese iarna cu o bluză la -20 de grade şi vara cu aceeaşi bluză la peste 30 de grade.", a spus Vasii.
Mâncarea este puţină şi proastă
"Sunt oameni care nu au nicio sursă de venit. La 3 zile primesc acelaşi meniu: dimineaţă 3 biscuiţi şi un ceai. La prânz: o ciorbă din cartofi sau fasole, felul doi: fasole sau varză. Nu se oferă fructe şi nici legume proaspete niciodată.
Seara: cartofi sau varză, paste.
Se oferă o pâine pe zi, iar cei care muncesc primesc o pâine şi jumătate. Au existat cazuri de deces, deoarece se bucurau să iasă la muncă, dar nu primeau nimic de mâncare.", a spus avocata.
Permisiunea de ieşit din penitenciar
"În realitatea, poate să beneficeze de libere, doar cel care prestează munca. Dreptul la muncă este o iluzie în penitenciarele din România, deoarece nu toţi pot munci.", a povestit invitata.