Decizia de suspendare a pedepsei aplicate Alinei Bica a fost luată joi dimineață de judecătorii de la ICCJ. Este de fapt o nouă decizie din seria celor care au dus deja la punerea în libertate a lui Dan Șova, Rudel Obreja și Constantin Niță.
De un scenariu asemănător se pregătește acum Elena Udrea, aflată și ea în arest în Costa Rica. Avocații fostului ministru au înaintat deja contestație în anulare.
În acest moment, urmează ca documentele să fie trimise în Costa Rica, unde Alina Bica se afla în arest, în așteptarea judecării cererii de extrădare.
Decizia instanței a venit după ce avocații Alinei Bica au formulat o contestație în anulare, motivul principal constituindu-l legala formare a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În sprijinul acestui motiv, avocații Alinei Bica au depus decizia Curții Constituționale în baza căreia completurile de la Instanța supremă au fost trase la sorți din nou.
Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi pentru fostul şef ANAF, Şerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în acelaşi dosar.
Alina Bica fusese condamnată definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
Şedinţă de foc la Curtea de Apel Bucureşti! Începe asaltul asupra completurilor de trei judecători
Tudorel Toader: Înalta Curte să respecte legea
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în contextul eliberărilor începute miercuri seară, că instanţa supremă trebuie să respecte legea privind formarea completurilor de judecători, subliniind că încă din 2014 legea prevede modalitatea în care trebuie constituite.
„Înalta Curte să respecte legea şi să formeze completele cum spune legea încă din 2014. Dacă să spunem că în 2014, poate n-au înţeles, ulterior a venit o decizie a CCR care a explicat.
Dacă nici după decizia Curţii, se modifică legea, a treia oară şi spui că o ţinem pe-a noastră, preşedinţi suntem noi şi restul îi tragem aleatoriu.
Îi întrebaţi de dânşii de ce nu au respectat legea. Până la urmă, toţi trebuie s-o respecte, chiar dacă e judecător”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.