Blaga a precizat, după şedinţa BPN, că PDL reclamă corupţia din sistem precum şi faptul că nici până în prezent nu există o strategie energetică.
"Acum au mai făcut o trăznaie (cei de la putere –nr), au transferat Transelectrica şi Transgazul la SGG, de la Ministerul de Finaţe", a spus Blaga.
PDL a mai depus, săptămâna trecută, o moţiune simplă privind dezăpezirea, care va fi dezbătută luni în şedinţa Camerei Deputaţilor.
Surse oficiale au declarat, recent, agenţiei MEDIAFAX că Transelectrica şi Transgaz au fost trecute de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului, argumentul fiind că transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia şi conexiunilor energetice cu Moldova.
Informaţia a fost confirmată ulterior de Guvern.
Transelectrica şi Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic şi s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanţelor, condus de PNL. Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.
Transelectrica şi Transgaz sunt companiile gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale.
În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.
Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.
Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.