Transferul contribuţiilor pentru fondurile de sănătate și de pensii de la angajator la angajat, măsură apărată insistent de premierul Mihai Tudose, determină confederaţia sindicală Frăţia să se pregătească de grevă generală, reclamând lipsa unor garanţii scrise că salariul net nu va scădea din ianuarie.
Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat la REALITATEA TV că această măsură a fost propusă pentru a rezolva diminuarea creşterilor salariale, adică o rezolvare la legea salarizării.
"Nu putea să suporte creşterile bugetare, creşterea va fi numai de 4 la sută", a explicat Hossu la REALITATEA TV
"Înnebunesc mediul economic", a spus Hossu, care se întreabă cum va răspunde ministrul Muncii. "Tehnic vorbind, doamna ministru a Muncii cu ce răspunde dacă 2,5 milioane de lucrători vor pleca cu mai puţin salariu net", a spus preşedintele Cartel Alfa.
Izvoranu: "Menţinem angajamentul că nimeni nu are de gând să modifice salariile nete"
Reprezentantul Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Adrian Izvoranu, a declarat la REALITATEA TV că mai mulţi patroni au declarat că vor scădea salariul brut. "Dacă se transferă tot costul contribuţiilor, CAS, sănătate şi celelalte mărunţişuri auspra brutului, s-au transferat cei 2,25 la sută către salariat. Înseamnă o creştere nouă, cu 2,25. La noul contract de muncă vor diminua brutul. Să se dea lege prin care CASS să se transfere către angajat şi rămân celalalalte pe loc, salariul net al angajatului va fi acelaşi", a declarat Izvoranu la REALITATEA TV. Acesta a precizat că patronatele nu-şi pot lua angajamentul în faţa Guvernului că va forţa membri să respecte o prevedere legală. "Menţinem angajamentul că nimeni nu are de gând să modifice salariile nete", a declarat Izvoranu.
Aviz negativ
Liderul Cartel Alfa a mai spus că măsurile au primit aviz negativ. "S-a dat aviz negativ întregului pachet. Totalitatea angajatorilor au dat aviz negativ proioectului dat de Ministerul de Finanţe, marţi", a declarat Hossu la REALITATEA TV.
CNS Cartel ALFA susține acțiunea de organizare a unei greve generale
Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA” salută decizia colegilor din federațiile sindicale membre, dar și a celor din celelate confederații, de a începe procedurile pentru declanșarea grevei generale și de a se alătura luptei declanșate de Cartel ALFA în luna septembrie împotriva măsurilor fiscale de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat.
"Din toate calculele noastre, reiese clar că salariații sunt principalele victime ale manipulării politice numite "transferal contribuțiilor". Marii perdanți sunt atât salariații din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreționară a măsurii de către angajatori, cât și salariații bugetari, care au avut ocazia să înțeleagă că marea creștere salarială, prin schimbarea definiției salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă. O grevă generală este sancțiunea firească ce trebuie aplicată politicienilor aflați la guvernare care impun și insistă cu o agendă de măsuri fiscale în contradicție cu angajamentele pe care și le-au asumat față de lucrători, respinse deopotrivă de reprezentanții lucrătorilor și ai angajatorilor", spune Hossu.
Iată doar câteva dintre consecințele grave ale acestor măsuri:
"- scăderea salariilor, în principal în mediul privat, prin aplicarea discreționară de către angajator a acestui transfer;
- plasarea în întregime a responsabilități întreținerii sistemelor publice de protecție socială pe umerii angajaților; o mărire ulterioară de contribuții va fi suportată doar de angajați;
- distrugerea unui model social european echilibrat, construit în zeci și zeci de ani de dialog social, negocieri colective și luptă susținută pentru drepturi sociale;
- bulversarea unui întreg sistem economic, fără un beneficiu real, și o presiune extraordinară pe un sistem administrativ care nu are capacitatea de a face față;
- haos legislativ, prin necesitatea modificării unei întregi legislații secundare care să corespundă cu noul model fiscal;
- deteriorarea și reducerea numărului serviciilor publice de sănătate prin efectul nealocării de la bugetul statului a sumelor corespunzătoare scutirilor de contribuții pentru anumite categorii;
Cerem imperativ Guvernului să facă un pas înapoi cât încă mai este posibil, să renunțe la transferul contribuțiilor și să nu se proiecteze un buget de stat pentru anul viitor bazat pe această acțiune. Soluția nu o reprezintă distrugerea unui întreg model social, funcțional în toate țările europene și în toate țările civilizate ale lumii care au un sistem de securitate. Nu este necesar să modificăm o întreagă realitate socială pentru a se potrivi cu o anumită ambiție a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societății", se arată într-un comunicat transmis de Bogdan Hossu"
Premierul spune că greva generală ascunde alte interese
Reprezentanții patronatelor au spus că sunt de acord cu schimbările fiscale propuse de Guvern, le ușurează munca și nu au de gând să scadă lefurile angajaților, a declarat joi premierul Mihai Tudose, reacționând la anunțul CNSLR Frăția referitor la declanșarea unei greve generale.
„Marți am avut Consiliu tripartit Guvern-sindicate-patronate. O parte din sindicate a fost foarte vehementă împotriva acestor măsuri, cu o logică dintr-asta strâmbă, pornind de la o premisă greșită că închidem țara și n-o să mai muncească nici albinele. Ne iertați, dar deja nu mai suportăm lipsa de argumentație. Ei emit axiome. Noi le spunem cifrele în față, domniile lor spun că nu, nu e adevărat, au ei alte calcule”, a declarat premierul Mihai Tudose.
„Tot pe partea lor, jumătate de masă erau reprezentanții patronatelor. Care au spus că nu vor scădea lefurile, sunt de acord cu aceste schimbări, le ușurează și lor munca, vor putea să plătească mai bine niște angajați fără să plătească ei mai mult, să suporte mai mult. Sindicatele - repet, o parte din sindicate - au spus că nu se poate așa ceva, fiindcă nu sunt ei de acord pur și simplu. Așa cum spunea și președintele (Dragnea - n.r.), încercăm să vedem ce e în spatele acestei încăpățânări de a recunoaște realitatea că de fapt nu suferă nimeni și e o măsură bună prin care toată lumea are de câștigat. Sunt de neînțeles”, a conchis premierul Mihai Tudose.