Sărbătoarea naşterii cu trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Crăciunul este primul praznic împărătesc cu data fixă, în ordinea cronologică a vieţii Mântuitorului.
"Această sărbătoare (Naşterea Domnului - n.r.) este temelie pentru toate celelalte sărbători, pentru că prin Naşterea Sa ca om, Fiul Veşnic al Tatălui Ceresc vine în lume ca Mântuitor al lumii şi de aceea toate celelalte evenimente şi momente sfinte din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos au ca temelie Naşterea Sa mai întâi înomenirea, sau zămislirea, sau întruparea Sa şi Naşterea din Fecioara Maria, într-o peşteră de lângă Bethleemul Iudeii", a spus Patriarhul Daniel.
Sfânta Liturghie la sărbătoarea Nașterii Domnului a fost oficiată duminică la Catedrala Patriarhală de Patriarhul României împreună cu Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, și cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Creştinii ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici şi protestanţi sărbătoresc, la 25 decembrie, Naşterea Domnului sau Crăciunul.
Dacă este bogat sufletește, fiecare creștin, fie el bogat sau sărac material, Îi „poate oferi lui Hristos daruri mai prețioase decât darurile oferite de magii de la Răsărit”. Acestea sunt „aurul credinței și al faptelor bune, tămâia rugăciunii fierbinți și smirna vieții curate”, a spus Părintele Patriarh Daniel duminică, la Catedrala Patriarhală, scrie basilica.ro.
Astfel, darurile magilor au un profund înțeles duhovnicesc și „pot fi oferite de noi Mântuitorului Iisus Hristos într-o formă permanentă și fără cheltuială, ci doar prin multă iubire față de Hristos”.
„Magii reprezintă popoarele păgâne care vor crede în Hristos și se vor mântui. Acești trei magi aduc daruri Pruncului Iisus: aur, tămâie și smirnă. Aceste trei feluri de daruri au un înțeles duhovnicesc profund”, a precizat Patriarhul României.
„Aur, tămâie și smirnă înseamnă că Hristos este Împărat veșnic, este Arhiereu Veșnic, sau Mare Preot, și va trece prin moarte, dar nu va rămâne în moarte, ci va învia din morți, dăruind lumii învierea și viața veșnică.”
Astfel, „există o legătură tainică între peștera din Betleem și Mormântul Învierii lui Hristos”, iar iconografia ortodoxă nu trece cu vederea acest lucru: „în iconografia bizantină, scutecele cu care este înfășat Pruncul Iisus seamănă cu giulgiurile de la Mormântul Lui după Înviere”.
„De aceea, Sfânta Euharistie ortodoxă este pregătită la Proscomidiar, care seamănă cu peștera din Betleem. Iar masa Sfântului Altar este altar de jertfă și, în același timp este Mormântul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Mormântul cel de viață dătător.”
În prima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Patriarh Daniel a explicat înțelesul profund al sărbătorii Nașterii Domnului.
„Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos are scop nu doar iertarea păcatelor oamenilor și dăruirea vieții veșnice prin Înviere, ci are scop înfierea, așa cum s-a auzit în Apostolul de astăzi: că El a venit în lume, ca să ne dăruiască înfierea, să devenim fii și fiice ale lui Dumnezeu după har, prin lucrarea Botezului în apă și în Duh Sfânt”, a precizat Patriarhul în Liturghia la sărbătoarea Nașterii Domnului, oficiată duminică la Catedrala Patriarhală.
„Această naștere a Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioara Maria este începutul sfințirii umanității din interiorul ei”, a mai spus Preafericirea Sa, continuând: „Dar mai ales vine în lume ca să sfințească sufletul și trupul omului prin Sfintele Taine ale Bisericii: prin Botez și prin Sfânta Euharistie.
Această naștere a Mântuitorului Iisus Hristos are ca scop mântuirea lumii și prin mântuire înțelegem unirea omului cu Dumnezeu cel veșnic viu. De aceea, Mântuitorul a spus: Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi, pentru că eu sunt învierea și viața”.
„Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos este sărbătoarea prin care cerul se unește cu pământul, pentru a ridica prin har la cer pe toți pământenii care cred în Hristos și se botează în numele Sf. Treimi și trăiesc potrivit Evangheliei iubirii milostive a lui Iisus Hristos”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel, potrivit basilica.ro.
MESAJUL DE CRĂCIUN AL PATRIARHULUI DANIEL
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis tradiționalul mesaj de Crăciun în format video, în care amintește că Pruncul Iisus este „bucuria pașnică izvorâtă din iubirea smerită și milostivă a lui Dumnezeu” și ne cheamă și pe noi la iubire smerită și milostivă față de semeni.
Redăm textul integral al Mesajului de Crăciun și de Anul Nou al Patriarhului Daniel
„Nașterea Domnului Iisus Hristos sau venirea lui Mesia/Hristos a fost prezisă de profeții biblici cu multe secole înainte.
Profetul Isaia (7, 14) a prezis cu șapte sute de ani înainte că Hristos Se va naște dintr-o fecioară și va fi numit „Emanuel” sau „Dumnezeu este cu noi”. Deci, Mesia este în același timp Dumnezeu adevărat și om adevărat.
Iar Profetul Miheia (5, 1) a prezis tot cu șapte sute de ani înainte că Mesia Se va naște în Betleemul Iudeii, iar obârșia lui este „în zilele veșniciei”, adică el este o Persoană divină eternă Care S-a făcut om.
Pregătirea omenirii pentru venirea lui Hristos a fost îndelungată – nenumărate generații de la Adam până la Avraam și 42 de generații de la Avraam până la Hristos (aproape 2000 de ani). De ce? deoarece era necesară conștientizarea că lumea bolnavă de păcatul neascultării omului față de Dumnezeu are nevoie de un Vindecător, iar oamenii muritori au nevoie de un Biruitor al morții prin înviere.
Sărbătoarea Nașterii Domnului ne arată mai întâi că iubirea atotputernică și veșnică a lui Hristos este, totodată, iubire smerită și milostivă.
Fiul lui Dumnezeu Cel nevăzut și necuprins, Împăratul slavei, Care conduce întreg Universul, Se face Copil mic în pântecele Fecioarei Maria, Se naște într-o peșteră săracă și este culcat într-o iesle.
Cel atotputernic S-a făcut Copil smerit și plăpând, total dependent de iubirea și grija celor din jurul Său. Puterea Lui este acum inocența sau nevinovăția Lui.
Totuși, îngerii din ceruri Îi aduc cântări de laudă ca unui Stăpân, iar Magii de la Răsărit Îi aduc daruri ca unui Împărat. Astfel, Dumnezeu-Copilul sau Pruncul Iisus este bucuria îngerilor și a oamenilor, bucuria pașnică izvorâtă din iubirea smerită și milostivă a lui Dumnezeu.
Sărbătoarea Crăciunului ne cheamă pe toți să arătăm în jurul nostru, prin cuvinte și fapte, prin colinde și daruri, iubire smerită și milostivă, pentru a aduce în sufletele și în casele oamenilor bucurie și pace, spre slava lui Dumnezeu și fericirea poporului.
Cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului, Anului Nou – 2023 și Botezului Domnului, vă adresăm tuturor doriri de sănătate și fericire, pace și bucurie, dimpreună cu urarea: La mulți ani!
† Daniel
Patriarhul României”