„Nimeni nu a invitat pe Iisus să meargă în Ținutul Gadarenilor, ci din proprie inițiativă s-a dus acolo, pentru că acolo era, în acești doi oameni posedați de demoni, umanitatea cea mai chinuită și umilită, pentru că demonii au pus stăpânire pe acești oameni.
Iisus Mântuitorul merge cu un scop precis să elibereze de demoni pe doi oameni chinuiți care nu mai stăteau în cetate printre oameni, ci se ascundeau printre morminte.
Aceasta situație dramatică, tristă, arată că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaște suferința fiecărui om și în același timp dorește să elibereze pe oameni de stăpânirea diavolului.
Pentru că diavolul sau demonii în general sunt consideraţi în Sfânta Scriptură şi în scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisercii ca fiind ucigaşii de oameni, vrăjmaşi ai omului. Și aceşti demoni chinuiesc pe oameni, dar în mod suprinzător aceşti demoni se simt chinuiţi de prezenţa lui Hristos, întrucât sfinţenia şi bunătatea Lui contrastau cu răutatea demonilor. Şi pentru că era total diferit de ei, Iisus îi chinuia pe aceşti demoni”, a precizat Patriarhul Daniel., pentru că diavolii și demonii sunt considerați în Sfânta Scriptura ca fiind ucigașii de oameni”, a spus Patriarhul Daniel în cuvântul rostit, duminică, 9 iulie, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, potrivit basilica.ro.
CUM AU FOST DESCOPERITE ORORILE DIN CĂMINELE GROAZEI DIN ILFOV
Scandalul căminelor groazei a izbucnit marți, 4 iulie, după cele 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.
În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.
Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.
Procurorii DIICOT au anunţat, pe 5 iulie, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.
”24 de inculpaţi au fost reţinuţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar”, a anunţat, DIICOT legat de cazul care vizează exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau vulnerabile.
Înaintea perchezițiilor, o parte din presă a scris despre neregulile ce aveau loc în trei cămine de bătrâni din județul Ilfov, iar organizația non-guvernamentală Centrul pentu Resurse Juridice a sesizat autoritățile încă din luna septembrie 2022.
PRIMELE DEMITERI ÎN SCANDALUL CĂMINELOR GROAZEI DIN ILFOV, ANUNȚATE DE MARCEL CIOLACU
Premierul Marcel Ciolacu a luat primele luni, 10 iulie, când au fost demiși mai mulți șefi de instituții în a căror responsabilitate intra activitatea acestor cămine de bătrâni.
Primii demiși pentru atrocitățile din căminele grozei au fost anunțați de premierul Marcel Ciolacu, Măsurile luate de premier vin la aproape o săpămână de la descoperirile cumplite în urma descinderilor la cele trei cămine de bătrâni din județul Ilfov. .
Premierul l-a destituit din funcție pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu. Acesta avea rang de secretar de stat.
Marcel Ciolacu a semnat ordinul prin care este destituită din funcție Adela Crăciun, care avea rang de subsecretar de stat și era vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Deciziile primului ministru au fost deja publicate în Monitorul Oficial.
Potrivit surselor Realitatea PLUS, sunt vizați de demiteri și trei șefi din Poliție, de pe raza localităților unde se aflau căminele: Voluntari, Afumați, Ilfov.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri încă de duminică, după o întâlnire la guvern cu mai mulți miniștri pe tema „căminelor morții”, în care erau torturați bătrâni și persoane cu dizabilități.