UPDATE 12,21: Deputații greci au început, joi, să dezbată în cadrul comisiilor parlamentare noul acord cu creditorii țării, potrivit Agerpres.
"Calendarul este strâns și suntem obligați la această procedură de urgență", a declarat, la începutul dezbaterilor, Gerasimos Balaouras, deputat din partea stângii radicale Syriza, partid aflat la putere în Grecia.
Balaouras a amintit că Grecia are de achitat o sumă de 3,4 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE), joia viitoare, și că speră, datorită votului pe marginea celui de-al treilea plan de asistență pentru țară din partea UE și FMI, să obțină o primă tranșă din ajutorul prevăzut.
După două săptămâni de discuții cu reprezentanții creditorilor țării despre reformele pe care le va face Grecia, pentru un nou ajutor internațional pe trei ani, în valoare de aproximativ 85 miliarde de euro, Guvernul de stânga radicală condus de Alexis Tsipras a depus în Parlament, în noaptea de marți spre miercuri, proiectul de lege rezultat în urma acordului "tehnic" la care s-a ajuns marți dimineață, informează HotNews.ro.
Inițial, autoritățile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final, până pe 18 august, pentru obținerea celui de-al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari).
Criza din Grecia. Varoufakis: Planul de asistenţă financiară convenit cu creditorii nu va funcţiona
Concret, Guvernul grec trebuie să obțină, mizând pe 106 voturi ale principalelor partide de opozitie, ratificarea acestei foi de parcurs consistente care combină măsurile de reformă fiscală și structurală și ar putea, totodată, să se prezinte într-o poziție de forță la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Finanțe din zona euro - Eurogroup - programată pentru vineri la ora 13.00 GMT.
Cu toate acestea, cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis, din nou, marți, premierului Tsipras că Germania preferă un împrumut punte care să permită țării să ramburseze 3,4 miliarde de euro catre BCE, la 20 august, înainte de semnarea finală a acordului.
Miniștrii de Finanțe din zona euro se vor reuni, vineri, la Bruxelles, pentru a se pronunța asupra noului plan de ajutor internațional pentru Grecia, ce prevede în principal acordarea unor noi credite în valoare totală de circa 85 de miliarde de euro, în schimbul măsurilor de austeritate promise de Guvernul de la Atena.
Grecia suferă, Germania câştigă! Un studiu dezvăluie suma uriaşă încasată de nemţi în ultimii ani
Negocierile cu creditorii internaționali au demarat pe 20 iulie. Unul dintre subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene și cum va fi gestionată problema creditelor neperformante. Autoritățile de la Atena vor să înființeze o bancă de rebuturi pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaționali cer vânzarea lor către fondurile specializate.
Rata creditelor neperformante reprezintă aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi, în primul trimestru din 2015, iar proporția ar urma să crească din cauza declinului economiei și al impunerii restricțiilor asupra mișcărilor de capital.
Din prima tranșă din pachetul de asistență financiară, Grecia are nevoie de zece miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, șapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte, obținut în iulie, și peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadenței împrumutului de la BCE.
Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru, din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunțat, recent, Oficiul Central de Statistica (ELSTAT).
În 2014, economia a ieșit din recesiunea care a durat șase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulențele din ultimele luni au afectat evoluția PIB-ului.