Constantin Alin Bucur, deputat în perioada 2012 – 2016 a excavat prin intermediul firmei sale sute de tone de nisip din stațiunea Mamaia pentru a-i face loc unei piscine îngropate chiar în mijlocul acestei plaje de 16.500 de metri patrati, care a fost inchiriată încă de anul trecut de la Apele Române.
BC Cogen Management SRL, firma care a închiriat sectorul de plajă a excavat câteva sute de cupe de nisip, lăsând în loc două perimetre săpate cu o adâncime de cel puțin 3 metri, pe fundul cărora a așternut și nivelat un strat de piatră spartă, scrie presa locală.
Totul s-a întâmplat în spatele unui gard desfășurat care era format din schele tapetate și care avea și o plasă pentru a nu permite vizionare în interior.
Pe plajă sunt permise doar anumite categorii de construcții și amenajări provizorii, care însă nu implică fundații sau turnarea de materiale de construcții. Practic, dacă Municipalitatea a permis aceste construcții, am vorbi despre o ilegalitate, și asta pentru că sunt permise doar anumite construcții temporare. De altfel, nu sunt permise fundații sau turnare de materiale de dcontrucții, cum s-a întâmplat în acest caz.
Potrivit art. 8/8.4 din contractul-cadru de închiriere a plajei Mării Negre operatorul de plajă are voie să amplaseze pe bunul închiriat, cu acordul scris al locatorului, numai construcţii provizorii şi dotări prevăzute de documentaţia de urbanism şi care să nu afecteze integritatea suprafeţei de plajă.
De asemenea, art. 9/9.4. prevede că operatorul nu are voie să execute construcţii şi dotări ilegale pe suprafaţa închiriată şi să nu desfăşoare alte activităţi care să modifice calitatea şi cantitatea fâşiei de plajă sau care pot afecta mediul natural.
De notat că legea art. 5 din OUG 19/2006 prevede că operatorii de plajă nu pot îngrădi accesul public pe suprafața de plajă închiriată, or în cazul nostru vorbim de o investiție masivă, care va cuprinde zone cu restricții de circulație și acces.