UPDATE 13.05. A fost adoptat și bugetul asigurărilor sociale de stat cu 290 de voturi ”pentru”, 3 abțineri și 15 voturi ”împotrivă".
Liviu Dragnea l-a criticat pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce parlamentarii ALDE au votat și împotriva bugetului asigurărilor sociale.
”Observ ca partenerii nostri de coalitie au votat împotriva cresterii punctului de pensie. Nu inteleg de ce, nu inteleg ce este varza cu carne, sunt profund dezamagit."
Dragnea și Tăriceanu, atacuri reciproce, după ce ALDE a votat împotrivă: „Sunt profund dezamăgit”
UPDATE 13.00 Ministrul Muncii, Claudia Ana Moarcăș, a luat cuvântul, după adoptarea bugetului asigurărillor sociale, cerând sprijin pentru demersurile Ministerului:
UPDATE 12.55 Premierul Dacian Cioloș a luat cuvântul, după intervenția dură a Cristianei Anghel, dar și cea a lui Tăriceanu:
”Intentia mea de a lua cuvantul este una menita să lămurească anumite îndoieli. Este pacat ca uitam ce s-a asumat cu privire la asumarea unor obiective. Propunerea de buget pentru aparare nu are nicio legatura cu bugetul pentru educatia si sanatate. Lasati-ne acest an sa demonstram ce putem face pentru ca bugetul este o responsabilitate comuna de aceea ne aflam aici, dar sper eu ca prin deciziile pe care le veti lua sa tineti cont de acet lucru. Doresc sa clarific problema cu irigatiile”.
Tăriceanu, către Cioloș: Bugetul e adevărat varză de Bruxelles. Ni se propune o Românie de 2 lei!
UPDATE12.40 Cristiana Anghel a luat cuvantul in dezbatere criticând adoptarea biletului: ”Fratilor, cum să votăm un buget care il susține pe Iohannis, cel care a furat case? Cum?”
UPDATE 12.23. Bugetul de stat pe 2016 a fost adoptat de Parlament. Au fost 309 voturi "pentru" și 13 voturi "împotrivă".
Marți, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, pe articole și cu anexele aferente, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse — 309.
"Proiectul legii bugetului de stat s-a adoptat pe articole cu tot cu anexe, practic în forma în care a fost prezentat plenului reunit de către comisiile de specialitate și, de asemenea, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat, cu anexe. Raportul comisiilor a propus adoptarea în plen a 22 de amendamente și respingerea a 309. Prin votul plenului reunit 22 de amendamente au fost adoptate și 309 respinse. Am plecat în dezbateri la comisiile de specialitate cu 273 de amendamente, numărul a crescut la 331 per total datorită unei prevederi regulamentare care permite fiecărui membru al comisiei unde se dezbate un proiect de lege să poată adăuga amendamente, să ceară dezbaterea pe amendamente formulate în cursul dezbaterilor", a declarat președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, citat de Agerpres.
Parlamentul a încheiat dezbaterile pe bugetul pe 2016, prin adoptarea celor 12 anexe (anexa 3 cu 55 de subdiviziuni). Acestea au totalizat 299 de amendamente, cele mai multe înregistrându-se la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (79) și la Ministerul Transporturilor (83), potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților.
În ceea ce privește legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, dezbătută marți de Parlament, aceasta prevede și autorizează veniturile pe capitole și subcapitole și la cheltuieli, pe destinații pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, sinteza bugetelor instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, precum și reglementări specifice exercițiului bugetar al anului viitor.