Cel puțin o parte dintre parlamentarii minorităților naționale, care au votat alături de majoritatea PSD-ALDE Codul Penal, nu par a avea legături puternice cu minoritățile pe care le reprezintă.
Olteanul Bogdan-Alin Stoica, spre exemplu, e deputat din partea Ligii Albanezilor din România, deși nu poate demonstra nicio legătură cu această minoritate.
Conform surselor Recorder, Stoica a ajuns pe listele Ligii Albanezilor printr-o combinație tipic românească: tatăl său a fost șoferul Oanei Manolescu, o profesoară de chimie din Craiova care a stat 20 de ani în Parlament ca deputat al minorității albaneze. În 2016, când a hotărât să nu mai candideze, Oana Manolescu l-a propulsat pe liste pe fiul șoferului.
Mariana-Venera Popescu votează legi în numele minorității macedonene, deși legăturile ei cu această etnie sunt inexistente: doljeanca Popescu se îmbracă uneori în costume tradiționale din Macedonia și încearcă să citească de pe foaie cuvinte dintr-o limbă pe care nu o cunoaște. Ea se află la primul mandat de parlamentar.
Ce-au făcut deputații minorităților după ce au votat modificarea Codului Penal
Reprezintă minoritatea macedoneană din România, o comunitate care, conform ultimului recensământ, numără 1.264 de oameni. Deputata Popescu nu știe să zică nici „Bună ziua“ în macedoneană.
Petronela-Mihaela Csokany e deputat din partea Uniunii Bulgarilor din Banat. Are mai mult origini maghiare, iar după ce a ajuns în Parlament s-a rupt de organizația care a promovat-o. Bulgarii spun că Csokany votează în plen după propriile interese și nu mai reprezintă în niciun fel comunitatea.
Reporterii au încercat să vorbească cu toți cei nouă parlamentari de la minorități atât la telefon, cât și pe holul Parlamentului. Aceștia au refuzat însă și au afișat chiar o atitudine sfidătoare.