Descoperirile făcute de oamenii legii în căminele groazei din Voluntari și alte localități din Județul Ilfov au șocat întreaga țară. Aici, aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate de poliţişti şi procurorii DIICOT, după perchezițiile la trei azile din judeţul Ilfov, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată. Premierul Marcel Ciolacu a cerut controale în toate județele, ulterior activitatea mai multor azile de bătrâni fiind suspendată. Astfel, 47 de dosare penale au fost deschise de către organele de anchetă în urma controalelor efectuate în căminele groazei, dar și în centrele de asistenţă socială pentru copii şi persoane cu dizabilităţi dispuse la cererea premierului.
„Când te-ai angajat într-un azil să iei un bătrân, trebuie să ții cont de niște reguli foarte stricte, adică bolnavul și angajatul, bolnavul și angajatul, sau măcar un angajat la doi trei bolnavi care să îi poată supraveghea, pentru că ei nu sunt ca ăia pe care îi duci într-un cămin de bătrâni, ei mai au încă picioare și mai merg în stânga, dreapta sau merg la masă singuri”, a declarat Părintele Calistrat într-o emisiune la BZI live.
„Problema este una singură, povestea cu acești bătrâni și cu azilurile nu sunt altceva decât niște surse de bani pe lacrimi și durere. Cel care a vrut să scape de acasă l-a împins”, a adăugat Părintele Calistrat.
„Așa dacă stau acolo încuiați normal că moare, vin alții, să nu ne ascundem după deget și nici nu vreau să dau nume. Du-l în cutare loc, într-o lună se rezolvă”, a mai spus Părintele Calistrat.
Părintele Calistrat a șocat anul trecut când a lovit și a bruscat două femei în curtea Mânăstirii Vlădiceni. Acesta a fost filmat în timp ce le-a lovit pe femei, în noiembrie 2022. La câteva zile de la comiterea acestui gest controversat, Părintele Calistrat Chifan a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.
Iar zilele trecute a șocat prin declarația legată de suma ce ar trebui plătită de nuntași către Biserică. Părintele Calistrat a făcut o trimitere în la „zeciuiala” menționată în Vechea Scriptură pentru a-și explica declarația.
„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 - 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane... cât o costa muzica? 100 de milioane... cât a costat fotograful? 50 de milioane... cât a costat coregrafia? 100 de milioane... cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 2 - 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta... Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat?”, a spus preotul.
”Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă”, a explicat Calistrat.