Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, marţi, ca suprafaţa de 7 hectare din Parcul Herăstrău să rămână în proprietatea Municipalităţii. Decizia anunţată de CAB este definitivă şi irevocabilă.
Instanța a admis recursul declarat de Clubul Sportul Studențesc București și Primăria Municipiului București și a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M 15 nr. 0053/ 22.12.1999 emis de Ministerul Tineretului și Sportului.
"Constată nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2152/ 28.07.2003 de către notarul public Marinca și Eugen încheiat între SC Biroul de Turism pentru Tineret SA și SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din șos. Nordului nr. 7-9, sector 1. Respinge cererea de intervenție accesorie formulată în interesul pârâtelor de SC Domino 94 Impex SRL, ca neîntemeiată. Păstrează din sentința apelată dispoziția privind respingerea excepției lipsei interesului reclamantului în formularea cererii. Înlătură din sentința apelată mențiunea privind respingerea cererii reclamantului privind cheltuielile de judecată și ia act că acesta și-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Înlătură din decizia recurată dispoziția privind obligarea apelantului reclamant la plata cheltuielilor de judecată către intimatul pârât SC BTT SA și către intimatul intervenient accesoriu SC Domino 94 Impex SRL. Ia act că recurenții si-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Respinge cererea intimaților SC BTT SA și SC Domino 94 Impex SRL privind acordarea cheltuielilor de judecată. Irevocabilă", se arată în decizia instanței.
Lupta pentru recuperarea celor 7 hectare de teren din Parcul Herăstrău a început în 2006 când reprezentantul secţiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară, a cerut în instanță anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra a 7 ha din Parcul Herăstrău, emis de către Ministerul Tineretului și Sportului în favoarea BTT, dar și a contractului de vânzare-cumpărare prin care BTT a înstrăinat cele 7 hectare către Domino 94 Impex și SC NIK IMPEX SRL. Primăria Capitalei a devenit parte în proces în 2009, în calitate de intervenient accesoriu, potrivit b365.ro.
Avocații au avut ultima șansă pentru a convinge completul de judecată pe 21 aprilie. Atunci, au fost prezentate pledoariile finale. La același termen de judecată, reprezentantul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel și-a prezentat concluziile în acest caz. Potrivit procurorului, terenul disputat, cu o suprafață de 7 hectare, face parte din Parcul Herăstrău și este astfel domeniu public. Prin urmare, a spus procurorul în ședința din 21 aprilie, "certificatul de atestare a dreptului de proprietate (n.r. emis de Ministerul Tineretului și Sportului) este lovit de nulitate absolută. Astfel, se impune anularea acestuia și a contractului de vânzare-cumpărare" încheiat între BTT și Domino 94 Impex și SC NIK IMPEX SRL.
La termenul din 17 martie, noul avocat al Primăriei Municipiului Bucureşti, Ana Diculescu-Şova, mama vitregă a fostului ministru Dan Şova, a înaintat o cerere de recuzare a completului de judecată din 2 motive: lipsa de obiectivitate a judecătorului Laura Moraru şi antepronunţarea pe unul dintre motivele care au stat la baza recursului înaintat de primărie în acest dosar.
"Ne-aţi născut suspiciunea privind obiectivitatea judecării cauzei, în şedinţa de astăzi. Nepăstrarea neutralităţii pe chip a doamnei judecător Laura Moraru ne-a trezit suspiciunea că are o problemă de obiectivitate privind această cauză", a spus avocata Ana Diculescu Şova, reprezentant al Primăriei Municipiului Bucureşti în acest proces.