În plângerea depusă, GIP, condus de Mugur Ciuvică, amintește de declarațiile pe propria răspundere depuse de Băsescu atunci când a candidat la alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2009, la alegerile parlamentare din 2016 şi la cele europarlamentare din 2019.
Potrivit unei decizii a Curții de Apel București, care nu este însă definitivă, fostul președinte a fost colaborator al Securității.
CNSAS a transmis că Traian Băsescu a dat note informative despre un coleg de la Marină, pe baza cărora Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara țării, amintește Agerpres. Din documentele depuse în instanţă rezultă că fostul președinte ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Băsescu ar fi furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative din 5 mai 1975.
Informațiile date de fostul președinte au îngrădit dreptul la viață privată și la liberă circulație, arăta CNAS.
Citește și: ”Ce nu a spus Traian Băsescu în fața presei: "N-am știut că Serviciul de CI Militare era Securitate"