Vedeta paradei: Drona Bayraktar TB2
Un punct de atracție deosebit al paradei din acest an a fost prezentarea uneia dintre dronele Bayraktar TB2, achiziționate recent de România. Aceasta a survolat zona dintre Casa Presei Libere și Parcul Herăstrău la o altitudine de 1.500 de metri, captând atenția publicului. Pentru prima dată, imaginile transmise de dronă au fost difuzate în timp real pe ecranele amplasate de-a lungul traseului paradei.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a subliniat importanța acestei achiziții, parte a eforturilor de modernizare a Armatei României. „Înzestrarea cu tehnică militară modernă, interoperabilă cu cea a statelor membre NATO, și echiparea militarilor cu uniforme adaptate cerințelor câmpului de luptă contemporan reprezintă priorități majore pentru Statul Major al Apărării,” a transmis MApN.
Un spectacol aerian impresionant și defilare internațională
Parada a inclus demonstrații aeriene și defilarea a 190 de vehicule militare, alături de 45 de aeronave. În plus, alături de militarii români au participat trupe din mai multe țări aliate, simbolizând solidaritatea în cadrul NATO.
În inima simbolică a unirii, la Alba Iulia, festivitățile au debutat încă din 30 noiembrie, cu tradiționala Paradă a Portului Popular. Ziua Națională a fost marcată de mai multe evenimente-cheie:
Ora 10:00 – Parada militară a debutat cu participarea unităților de elită ale Armatei României.
Ora 11:00 – Reconstituirea istorică a momentelor Marii Uniri din 1918.
Ora 14:00 – O nouă defilare militară.
Ora 17:30 – Retragerea cu torțe, un moment emoționant care a încheiat sărbătoarea.
Parada de 1 Decembrie 2024 a fost o ocazie de reafirmare a valorilor naționale, a solidarității internaționale și a progresului tehnologic.