”Ordonăm tuturor bisericilor să rămână deschise de Bobotează!”, a declarat episcopul Anthinagoras, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, la televiziunea publică ERT.
Înaltul prelat a adăugat că dispoziţia va fi aplicată chiar și în cazul unei intervenții a poliției pentru dispesarea credincioșilor. Episcopul elen a subliniat că în perioada Crăciunului au fost respectate toate restricțiile și, mai mult, că reprezentanții bisericii au acceptat ca anul acesta credincioşii să nu mai sară în apele porturilor elene, aşa cum se întâmplă în mod tradiţional de Bobotează.
De Crăciun, măsurile impuse au vizat obligativitatea purtării măștii de protecție, respectarea normelor de distanţare socială în timpul slujbelor şi a distanţării fizice. Într-un spaţiu de 15 metri pătraţi putea sta doar un credincios.
În perioada sărbătorilor, guvernul elen a relaxat majoritatea restricțiilor, revenind, pe 3 ianuarie, la carantina parțială după ce noile cazuri de infectare a crescut din nou. Guvernul a făcut apel la respectarea restricțiilor, impuse pentru încă șapte zile, pentru a putea fi posibilă redeschiderea școlilor pe 11 ianuarie.
Bilanțul epidemiei din țară depășește 140.530 de contaminări și 5.010 decese.
Potrivit noilor restricții, Boboteaza va putea fi celebrată în Grecia, pe 6 decembrie, doar în biserici închise, la slujbă putând participa doar preoţii şi paracliserii, nu și credincioşii.
Tradiţional, preoţii din Grecia aruncă în apă o Cruce Sfântă pentru a sărbători astfel botezul lui Iisus, iar sute de oameni sar în apele porturilor sau ale unor râuri şi lacuri încercând să o recupereze. Se spune că prima persoană care o ridică din apă va avea şanse mai mari de a beneficia de sănătate şi de bucurie în noul an, amintește Agerpres.