Presa indoneziană şi cea malaysiană au afirmat că motorul acestui avion, care se pregătea să decoleze sâmbătă din Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia, de unde a decolat şi avionul care s-a scufundat în mare, s-a oprit după ce a produs un zgomot surd.
Oficialul responsabil de securitate la AirAsia Indonesia, Raden Achmad Sadikin, a dezminţit, explicându-le jurnaliştilor că sistemul auxiliar de energie (APU), echipamentul destinat alimentării cu energie a avionului când acesta se află la sol, a fost cel care s-a oprit.
"Nu motorul a fost cel care s-a defectat. Avionul se pregătea să decoleze dar APU, echipamentul care ajută la demararea motorului, s-a oprit brusc", constrângând pilotul să revină în parcare, a explicat el.
Potrivit directorul AirAsia Indonezia, Sunu Widyatmoko, citat de presa locală, avionul a putut apoi să decoleze şi a aterizat fără probleme la Bandung, în vestul insulei Java.
Directorul AirAsia, Tony Fernandes, a denunţat pe Twitter informaţii "stupide" apărute în presă, în căutarea "senzaţionalului".
Căutări de amploare sunt în desfăşurare pentru găsirea cadavrelor şi a epavei avionului Airbus A320-200 care s-a scufundat în Marea Java la 28 decembrie.
Agenţia naţională de meteorologie din Indonezia a apreciat că este posibil ca vremea să fi fost "factorul declanşator" al prăbuşirii avionului, ale cărui motoare ar fi fost avariate de gheaţă.