Omenirea a trecut de un prag tehnologic care previne dispariția noastră, afirmă autorii Philip Lubin și Alex Cohen, cercetători la Universitatea Californiei din Santa Barbara, în studiul lor urcat recent pe serverul Arxiv.
„Constatările noastre arată că evitarea este imaginabilă folosind tehnologia care există astăzi, chiar și cu un avertisment într-o perioadă scurtă de timp de 6 luni”, susțin ei.
Cei doi glumesc că dinozaurii „n-au fost niciodată la un curs de fizică și nu au finanțat apărarea planetară.
La fel ca alte studii publicate anterior, noua cercetare analizează metode diferite care au fost imaginate pentru a devia o cometă sau un asteroid, însă Lubin și Cohen s-au axat pe diferiți penetranți explozivi care folosesc metoda pulverizării obiectului cosmic.
Cei doi concluzionează că cea mai eficace metodă de a pulveriza un obiect cosmic ce se îndreaptă înspre Pământ este cu ajutorul unor dispozitive nucleare de mici dimensiuni care să fie folosite în penetranți.
Aceștia, alături de rachete grele care urmează să fie finalizate în curând, precum sistemul Space Launch System (SLS) al NASA sau Space X, sunt suficiente pentru a evita o potențială amenințare existențială pentru specia noastră.
Această metodă nu ar distruge complet cometa sau asteroidul, ceea ce este oricum practic imposibil pentru un obiect de o asemenea dimensiune, ci ar pulveriza o parte a suprafeței obiectului, generând un imbold exploziv și o modificare a vitezei sale.
Acestea ar duce la schimbarea traiectoriei obiectului cosmic, scoțându-l de pe orbita de coliziune cu planeta noastră.
„Nu trebuie să lansăm proiecte de dezvoltare tehnologică majoră pentru a devia majoritatea asteroizilor care ar amenința cu un impact”, afirmă Rusty Schweickart, un astronaut al NASA care a ajutat la finanțarea unei organizații care face cercetări asupra asteroizilor.
El explică însă că tehnologiile existente în prezent nu au fost puse laolaltă într-un proiect de sistem pentru a testa sau demonstra că ar putea devia cu adevărat un asteroid.
Însă acest lucru este pe cale să se schimbe.
La sfârșitul anului trecut NASA a lansat prima misiune-test de apărare planetară.
Ea va demonstra dacă un vehicul spațial poate naviga în mod autonom înspre un asteroid de dimensiuni relativ reduse și se va izbi de acesta pentru a testa dacă i se poate modifica orbita.