Proiectul de Lege privind finanţarea unor măsuri în domeniul învăţământului prevede că "începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Apărării Naţionale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ", scrie Mediafax.
Astfel, în 2018 se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019, 10%. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, valoarea să crească la 35%.
În 30 de zile de la adoptarea legii, urmează ca Ministerul Educaţiei să adopte, prin ordin de ministru, normele metodologice de calcul pentru sumele datorate.
Ce se întâmplă cu profesorii pensionaţi
În cazul profesorilor pensionaţi, plata diferenţelor se va face într-o singură tranşă, conform documentului menţionat, iar pentru cei care urmează să se pensioneze - eşalonat, dar în aşa fel încât banii să fie daţi până la data pensionării. "Diferenţele salariale a căror plată se face eşalonat, conform prezentei legi, se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata faţă de luna pentru care se calculează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică", scrie în Legea nr. 85/2016.
De reţinut este că regulile vor fi valabile inclusiv pentru profesorii din învăţământul preuniversitar de stat încadraţi la plata cu ora.