Guvernul a anunţat că de la 1 octombrie pacienţii bolnavi de Hepatita C vor putea benefia ce tratamentul fără interferon, însă specialiştii din sănătate au atras, în septembrie, atenţia că primii pacienţi vor fi trataţi de abia în decembrie.
Aceştia explicau că dosarele trebuie analizate şi că pacienţii români vor primi acest tratament la doi ani după ce pacienţii din alte ţări au primit terapia.
Totodată, doar 5.000 de pacienţi vor primi tratamentul fără interferon, cu toate că statisticile arată că aproximativ 2 milioane de români suferă de Hepatita B sau C, iar numărul celor care au nevoie urgent de acest tratament este de cel puţin trei ori mai mare.
Pacienţii eligibili vor fi selectaţi în urmă unor investigaţii efectuate în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Craiova, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Constanţa. Acolo vor fi analizate dosarele tuturor pacienţilor, pregătite cu ajutorul medicilor curanţi. Tratamentul este oral şi va fi asigurat bolnavilor care nu au nicio altă alternativă în prezent - cei cu ciroză cu grad de fibroză F4 şi F3,