Starea pacientei s-a ameliorat, dar rămâne sub supraveghere medicală. A fost adusă în stare gravă şi a fost nevoie de câteva zile de perfuzii, a spus Dradoş Daviţoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, scrie news.ro.
„A fost externată azi (marţi – n.r.). Sigur, va veni periodic la control, ori de câte ori este nevoie. Poate veni la noi sau la medicul care a operat-o. Pacienta decide", explică medicii SUUB
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii declara, în 29 iulie, că femeia este într-o stare "confuzională” cauzată de o eroare după ce i-a fost administrat sânge din altă grupă sangvină.
Soţul femeii a declarat, tot în 29 iulie , că nu este interesat să obţină despăgubiri din partea unităţii sanitare, ci vrea ca persoanele din spital care au greşit să nu mai pună mâna niciodată pe vreun pacient.
Bărbatul a declarat că le cere medicilor să explice de ce i-au administrat soţiei lui o altă grupă de sânge şi a precizat că poate înţelege că aceştia au greşit, dar vrea să-i explice de ce au minţit. El susţine că medicii au aflat de la soţia lui, când s-a trezit din anestezie, că are grupa 0 pozitiv, nu AB IV, cum i-a fost administrat.
Femeia a fost operată pe 26 iulie la Spitalul CF2 de cancer în fază incipientă, iar informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi de-abia după mai bine de trei zile, când pacienta a avut o hemoragie puternică.
Acesta este al doilea caz de transfuzie greşită din această vară, după cel de la Spitalul de Arşi unde o femeie în vârstă de peste 60 de ani a murit după ce i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B3, deşi aceasta avea grupa A2.
Asistenta care a făcut transfuzia de sânge greşită la Spitalul CF 2 Bucureşti a fost amendată cu 700 de lei. De asemenea, pentru că Unitatea de transfuzii nu este autorizată, nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului sau în sala de operaţii, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis, în 1 august, un doar penal în acest caz şi face cercetări pentru vătămare corporală din culpă. În urma cercetărilor, procurorii vor stabili dacă încep urmărirea penală în cazul unor angajaţi ai Spitalului CF 2 care ar fi vinovaţi pentru transfuzia de sânge greşită. În acest dosar, mai mulţi medici de la Spitalul de Arşi au fost audiaţi de poliţiştii Serviciului Omoruri din Capitală.