Poate cea mai mare problemă a reformei în momentul de față este aceea că nu respectă cerințele Comisiei Europene, asta deși toate amendamentele vin imediat după discuțiile cu oficialii de la Bruxelles.
O primă astfel de problemă este aceea că vârsta de pensionare crește abia peste 5 ani, pentru pensionarii speciali, deși ne-am asumat ca aceasta să crească mai repede.
De asemenea, în actualul proiect de reformă, pensiile primarilor și ale președinților de Consilii Județene sunt complet ignorate. Ele nu sunt cuprinse în această reformă. Asta înseamnă că aceste categorii își pot păstra pensiile așa cum sunt ele în momentul de față.
În plus, este introdusă și o nouă categorie de pensionari speciali: asistenții magistraților. Asta deși ne-am asumat să nu introducem categorii noi de pensii de serviciu.
De asemenea, și pensiile magistraților vor fi și ele reduse tot abia peste 5 ani, și tot foarte mult va dura ca toate sporurile militarilor să fie eliminate din baza de calcul pentru pensiile acestora
Există și alte cerințe nu sunt respectate, cerințe care vin chiar din partea Comisiei Europene. Spre exemplu, acel procent în baza căruia se calculează pensiile magistraților rămâne la fel, de 80%, asta deși Comisia ne-a cerut ca el să ajungă la 45%.
„Bomboana pe colivă” este faptul că proiectul nu are momentan nici măcar un studiu de impact.