Oxford și AstraZeneca au început să lucreze la realizarea unei versiuni a vaccinului lor anti-COVID-19 care să includă varianta Omicron de coronavirus, potrivit Financial Times, citat de Reuters, relatează HotNews.ro.
„Am făcut pași preliminari în producerea unui vaccin actualizat în caz că este nevoie”, a declarat unul dintre conducătorii unui grup de cercetători de la Oxford, Sandy Douglas, potrivit Financial Times.
La începutul săptămânii, un studiu publicat în revista medicală The Lancet arăta că protecția oferită de două doze de AstraZeneca nu rămâne la fel de bună la câteva luni de la administrare. Astfel, protecția începe să scadă după trei luni de la vaccinarea completă cu două doze, inclusiv împotriva bolilor severe.
Reamintim că într-o actualizare din luna noiembrie, Universitatea din Oxford, care a dezvoltat vaccinul Vaxzevria COVID-19 alături de AstraZeneca, a anunțat că nu sunt totuși dovezi că serul dezvoltat nu ar preveni boala severă din varianta Omicron. Tot atunci, Universitatea anunța că poate să dezvolte „rapid un vaccin actualizat împotriva COVID-19”, dacă este necesar.
Până acum se știe că și în cazul celorlalte vaccinuri dezvoltate, două doze nu sunt suficiente pentru a amenține o protecție suficientă împotriva noii variante de OMICRON.
Dovezile de până acum sugerează că toate vaccinurile cu două doze folosite la nivel global produc cantități mai mici de anticopri împotriva variantei supermutante din Africa de Sud, însă sunt șanse în cazul unei a treia doze - BOOSTER, pe bază de ARN mesager care să asigure această protecție.
Luni, 20 decembrie, Moderna a anunțat că o a treia doză de vaccin Spikevax ARNm COVID-19 pare să ofere o protecție semnificativă împotriva noii variante Omicron de coronavirus. Doza BOOSTER ar putea să crească „nivelurile de anticorpi neutralizanți de 37 de ori mai mult” față de protecția asigurată după cele două doze din schema de vaccinare. De asemenea, o doză de rapel de 100 de micrograme, în loc de 50 de micrograme, a crescut nivelul de anticorpi neutralizanți de 83 de ori în comparație cu nivelurile anterioare rapelului, a mai transmis Moderna, potrivit CTVNews.
Pfizer și BioNTech au revenit cu un anunț la începutul lunii decembrie legat de eficacitatea vaccinului ARNm împotriva variantei Omicron de coronavirus. Pe 8 decembrie a fost transmis anunțul potrivit căruia studiile preliminare de laborator indicau că 3 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty COVID-19) „neutralizează varianta Omicron”, în timp ce 2 doze arată că neutralizarea este „semnificativ redusă”.
Nivelul de anticorpi se poate obține prin vaccinare, trecere prin boală sau din combinația celor două - vaccinare și infectare. Potrivit datelor preliminare, Pfizer/BioNTech a anunțat că doza BOOSTER oferă o protecție mult mai bună împotriva Omicron față de schema de vaccinare cu 2 doze.
Doza 3 de vaccin „mărește titrurile de anticorpi neutralizanți de 25 de ori”, comparativ cu 2 doze, însă cele două doze administrate pot încă preveni formele severe de COVID-19.
Pfizer-BioNTech au anunțat că dezvoltă un vaccin specific pentru Omicron, ce va fi disponibil până în luna martie 2022.