Partidul Social-Democrat (PSD) şi partenerul său ALDE nu au reuşit până în prezent să-şi impună voinţa, deşi dispun de majoritatea parlamentară, notează firma de consultanţă în domeniul geopoliticii şi macroeconomiei.
Agenda pro-reformă a cetăţenilor cu orientare europeană este susţinută în serviciul public şi în sferele civică şi comercială, însă este fragmentată politic, adaugă sursa citată.
Ca urmare, probabil că acest impas, evidenţiat de protestele de stradă şi de faptul că aliaţii occidentali ai României şi-au exprimat o serie de îngrijorări cu privire la evoluţia situaţiei, va continua, cu excepţia cazului în care nepopulara gestionare a economiei de către guvern va provoca tulburări majore.
O subjugare a sistemului judiciar ar atrage după sine, cel mai probabil, critici aspre din partea UE, reformele vitale ar fi amânate sau diluate din cauza dezordinii din cadrul elitei politice şi a calităţii scăzute a echipei guvernamentale, iar luptele pentru putere ar adânci statutul periferic al României în UE şi ar împiedica-o să răspundă energic provocărilor interne şi regionale, se arată în această analiză.
Amintind de protestele de masă de la începutul acestui an, dar şi de legile justiţiei promovate de guvernul condus de Mihai Tudose, analiza punctează că vocile critice afirmă că în cazul în care acestea vor intra în vigoare, România ar putea reveni la situaţia dinainte de 2005, când guvernele interveneau deschis în activitatea sistemului juridic, adesea pentru a proteja anumite personaje influente suspectate de corupţie.
Firma de consultanţă notează că acest curs antireformă este condus de liderul PSD, Liviu Dragnea, care se confruntă cu un proces pentru corupţie, fiind deja condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, potrivit Adevarul.ro.
Oxford Analytica relevă însă că influenţa lui este limitată, având în vedere că legislaţia actuală nu îi permite să deţină un portofoliu guvernamental. Totodată, notează firma de consultanţă, în interiorul PSD au apărut tensiuni, unii dintre membrii formaţiunii considerându-l ca fiind mai degrabă preocupat să-şi salveze propria piele.