Numirea în posturile de conducere în cadrul Poliţiei Române se face, potrivit proiectului supus dezbaterii, pentru un mandat de 4 ani de zile. Situaţia actuală arată că şefii din Poliţie puteau ocupa funcţiile pe termen nelimitat.
Totodată, în acelaşi proiect (OUG de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului) se mai arată că cel care are competenţa de numire a poliţistului în funcţie de conducere poate cere şi verificarea modului în care acesta îşi desfăşoară activitatea.
„În vederea verificării, persoana desemnează o comisie ai cărei membri au funcţia sau gradul profesional cel puţin egală/egal cu cea a poliţistului verificat”, arată sursa citată.
După verificare, cel care a solicitat ancheta poate dispune eliberarea din funcţie.
Mandatul poliţistului din funcţia de conducere este suspendat pentru următoarele situaţii: numirea pe funcţie de demnitate publică, pe altă funcţie de conducere, are raporturi de serviciu suspendate.
De asemenea, mandatul încetează în următoarele situaţii: este împlinit termenul, cu prilejul acordării calificativului „satisfăcător” cu ocazia evaluării anuale de serviciu, la constatarea existenţei unei situaţii de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligaţiilor; la cererea persoanei care ocupă funcţia de conducere.
Poliţistul căruia îi încetează mandatul se pune la dispoziţie.
„La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, poliţiştii numiţi în funcţii de conducere se consideră învestiţi în funcţie pe un mandat de 4 ani, calculat începând cu această dată”, se mai arată în proiect.
Documentul mai vizează şi o prevedere care modifică perioada împuternicirii: „Poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 3 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului”.
Situaţia actuală prevede ca împuternicirile să dureze o perioadă de 6 luni.