Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al OMS, Hedinn Halldorsson, care nu a dat însă alte detalii despre parcursul misiunii.
Misiunea este formată din oameni de ştiinţă din Danemarca, Regatul Unit, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia, Aceștia sunt recunoscuţi în domeniile lor de expertiză. Cel mai probabil, aceștia vor merge la început în regiunea Wuhan, considerată locul izbucnirii pandemiei.
Prima întâlnire a misiunii cu specialiștii chinezi, în format virtual, a avut loc pe 30 octombrie. De atunci, OMS nu a mai dat detalii despre plecarea sa pe teren.
Oamenii de ştiinţă cred, în general, că gazda iniţială a virusului a fost liliacul, însă animalul intermediar care a provocat contaminarea la om este încă necunoscut.
Pandemia a dus la tensionarea relațiilor dintre China și alte state, în special SUA, care au acuzat public regimul de la Beijing că a ascuns informații. Alte state membre ale OMS, deşi mai puţin critice, suspectează China că încetineşte procesul pentru stabilirea originii virusului, notează Agerpres.